banner csr smal

Test Ilford Smooth Gloss met Epson 4900

Ilford Smooth Gloss is een glans papier met een wat hoger gewicht dan gebruikelijk is. Ilford richt zich op professionele gebruikers, het aanbod aan formaten is dan ook groot. Dit Ilford papier behoort tot de Galerie serie van Ilford en als printer voor deze test wordt de Epson 4900 ingezet. Dit is een professionele A2 printer die gebruik maakt van gepigmenteerde inkt.

Specificaties Ilford Smooth Gloss

Gewicht: 290 gram
Leverbare formaten: A6, A5, A4, A3, A3+ en A2
Gebruikt ICC kleurprofiel: afkomstig van website van Ilford
Testprinter: Epson 4900
Testwijze: zie FAQ
Adviesprijs, 1-01-2012: € 21,90 per 25 vel A4 formaat

 

 

 

Ilford Gloss productfoto

 

Wat is anders ten opzichte van de andere Galerie papiersoorten van Ilford?

 • Ilford Smooth Pearl ziet er uit als een luster papier
 • Ilford Smooth Lustre Duo is tweezijdig te beprinten
 • Ilford Smooth Gold Fibre Silk is een digitaal bariet papier en is warm van tint

Ilford Galerie papier

Wat zijn de verschillen met andere glans papiersoorten?

 

 • Elk fotopapiermerk levert glanzend fotopapier, het Ilford fotopapier is echter dikker dan het glanzende fotopapier dat door de meeste andere merken geleverd wordt
 • Ilford stelt als één van de weinige merken ICC kleurenprofielen voor veel printers ter beschikking

fotopapier

ICC profiel en kleurruimte

De testmachine, een Epson 4900, staat bekend om zijn heel grote kleurruimte en maakt gebruik van gepigmenteerde inkten. Omdat de weergave van de kleuren sterk bepaald wroden door het gebruikte ICC kleurenprofiel maken we gebruik van een speciaal ICC kleurenprofiel. Deze is gemaakt voor dit papier en de Epson 4900 en is afkomstig van de website van Ilford. ICC profielen voor een groot aantal printers zijn van deze site te downloaden. Bij het downloaden moet je goed opletten dat je dat ICC profiel in de juiste map plaatsts. Doe je dat niet dan vindt het printerprogramma het niet. De kleurruimte bedraagt 929.821, dat is groot en ook groter dan de 739.821 te behalen met de Canon PIXMA PRO-1 op dit Ilford papier.

Ilford Gloss kleurruimte

Testresultaat kleur op Ilford Smooth Gloss

De meeste kleuren worden met de Epson 4900 iets te donker weergegeven. Dat zie je voornamelijk bij geel en rood. De blauwe tinten worden echter wel weer heel goed weergegeven en het bruin is gelukkig niet vaal van toon. Bij een kleurenfoto is belangrijk dat het zwart diep is, anders toont een kleurenfoto futloos. Op dit punt doet het Ilford Smooth Gloss het heel goed; het zwart is krachtig. 

Papiertest Epson 4900 Ilford Glossy RGB

Testresutaat zwart wit op Ilford Smooth Gloss

De verschillende grijstinten worden in de standaard instelling van de Epson 4900 nagenoeg neutraal weergegeven. Dit geldt ook voor het zwart dat heel diep is. Wil je een zwart wit foto koel of juist wat warm weergeven dan is dat goed mogelijk met behulp van de Advanced Black and White Mode van Epson. Kortom, het Ilford Smooth Gloss papier is heel geschikt voor de zwart wit werkers onder ons.

Ilford Glossy smooth gloss

Glans en oppervlak van Ilford Lustre Duo 280 grams fotopapier

Het Ilford Smooth Gloss voelt stevig aan en het papier is nagenoeg wit. De glans is tamelijk sterk maar zal sterker zijn indien er met dye inkt geprint wordt. Van gloss differential en bronzing is een klein beetje sprake, vergelijkbaar aan het Ilford Gold Fibre Silk. Het papier ligt, ook bij A3+ formaat, goed vlak in de printer.

Conclusie

 

Ilford Smooth Gloss

Ilford Gloss

Pro

 • Hoge maximale zwarting
 • Neutrale weergave grijstinten en zwart
 • Gloss differential en bronzing nagenoeg afwezig
 • Voelt stevig aan en heeft goede vlakligging in printer bij grotere formaten

Contra   

 • De weergave van de kleuren is iets te donker

 

Het Ilford Smooth Lustre Gloss fotopapier glanst mooi en voelt stevig aan. Voor veel printers zijn ICC kleurprofielen beschikbaar. De kleurruimte bij gebruik van een Epson 4900 is groot maar de kleuren worden wel wat donker weergegeven. Grijstinten zijn neutraal van toon en het zwart is krachtig. Voor de zwart wit werker is het Ilford Smooth Gloss een aanrader. Gebruik je het ICC kleurenprofiel van Ilford en ga ja de kleurbestanden iets bijwerken dan zal je ook heel mooie resultaten in kleur met het Ilford Smooth Gloss behalen.

Website: www.Ilford.com

 

 

 

Anno Huidekoper
Author: Anno HuidekoperWebsite: http://www.annohuidekoper.nl/
Als freelance fotograaf deel ik graag mijn kennis. Dat doe ik onder andere in de vorm van bijdragen schrijven voor CameraStuffReview. Fotograferen is voor mij meer dan alleen kijken. Het is de zoektocht naar het leven in het beeld. Wat zorgt voor spanning in de foto waardoor je er naar blijft kijken? Wil je meer van mijn werk zien of wil je meedoen aan een fotoweek, fotocursus of fotoworkshop? Bezoek mijn website!

Laat je reactie achter

Reageer

0
 • Geen reacties gevonden

Over ons: