Tools JX Error: Definition with ID 174 does not exist.
0
0
0
s2smodern
De Hama Katoomba 170 RL behoort tot de serie van Vario Sling Bags van Hama. Het is een rugtas met slechts één schouderband en daar kennen we er meer van. Het unieke van de Hama is dat je de schouderband snel van links naar echts kan verzetten om op die manier te kiezen of je met je linker schouder of met je rechter schouder je fotoapparatuur draagt. Een ander onderscheidend detail van de Hama Katoomba 170 RL is de meegeleverde regenhoes die al bijna als geheel op zijn plaats zit. Hama-Katoomba-170-RL-tas-5-inhoud-def

Hama Katoomba 170 RL

Afmetingen buitenwerks: 17 x 30 x 40 cm
Afmetingen binnenwerks: 15 x 28 x 24 cm
Aantal verstelbare schotten: 6
Gewicht, inclusief statiefbandjes: 1.157 gram
Adviesprijs: € 119


 

Hama Katoomba, Hama Katoomba 170 test, Hama fototas,rugtas     

Wat past er in?

De tas is hoog gebouwd en bestaat uit 2 compartimenten. Het bovenste compartiment kan voor bijvoorbeeld proviand of kleding gebruikt worden. De polstering van dit vak is goed, hierdoor is het ook goed te gebruiken voor een extra objectief. Het onderste, en tevens grootste, compartiment is bedoeld voor de foto-uitrusting.  De inhoud is redelijk groot maar het is niet mogelijk lange objectieven mee te nemen. Zo is de Canon 70-200 mm 4.0 L IS al te lang om mee te nemen. Korte objectieven met een filtermaat van 72 mm passen maar net in dit vak.  

 

Hama Katoomba, Hama Katoomba 170 test, Hama fototas,rugtas

Bouw en afwerking

De stof aan de buitenkant voelt stevig aan en de onderkant is van een dik ondoordringbaar materiaal gemaakt. Dit is een goede bescherming voor de rugtas en inhoud als je deze op een natte of stoffige ondergrond legt. Het stikwerk is zorgvuldig uitgevoerd en de ritsen bieden bescherming tegen regenwater. De ritsen gaan redelijk soepel. Ik mis het bekende klipje voor de waardepapieren, een vakje voor het waterflesje en een vakje voor het mobieltje. Aan de andere kant is deze rugzak compleet uitgevoerd. De meegeleverde regenhoes is heel handig en zowel statief als eenpoot zijn gemakkelijk mee te nemen. Hama-Katoomba-170-RL-tas-5-regenhoes-def

Draagcomfort

Het draagcomfort van deze rugtas is heel groot. De polstering van de schouderband is goed en alle bandjes zijn gemakkelijk te verstellen. Een heel belangrijke eigenschap van deze tas is dat je kan kiezen met welke schouder je draagt. Plezierig is, door de slimme constructie, dat het weinig tijd kost om de schouderband te verplaatsen van links naar recht. Het handvat aan de bovenkant is gevoerd en snijdt dus niet in je hand.

Hama-Katoomba-170-RL-tas-5-handvat--def

Gebruiksgemak

De losse schotten aan de binnenkant zijn gemakkelijk te verplaatsen maar de plaatsing en de vorm ervan is niet perfect. Houd je namelijk de tas op de verkeerde zijkant dan kan het gebeuren dat objectieven tegen het camerahuis aankomen. Door de slimme plaatsing van de rits kan je tijdens het lopen redelijk goed bij de fotoapparatuur komen. Omdat de tas redelijk ruim is kan je ook snel de camerariem een plekje geven en zit de rits niet tegen het camerahuis. De regenhoes zit aan de buitenkant en kan heel snel uitgevouwen worden, handig als je overvallen wordt door een tropische stortbui.

 

Hama-Katoomba-170-RL-tas-5-inhoud-def

Conclusie

Hama-Katoomba-170-RL-tas-5-front-def

Tools JX Error: Definition with ID 174 does not exist.

Kijk in ons overzicht met geteste fototassen om deze fototas te vergelijken met andere fototassen.

Voordelen

  • Openen en dragen gaat tegelijkertijd
  • De schouderband is zowel links als rechts te dragen 
  • Goede bescherming tegen water
  • Goede kwaliteit stikwerk en polstering

 Nadelen

  • Onder bepaalde omstandigheden kunnen objectieven de camera raken
  • Niet geschikt voor lange objectieven
  • Geen vakje voor waterfles
  • Geen klipje voor waardepapieren
  • Geen extra bescherming aan de onderkant

De Hama Katoomba 170 RL heeft één schouderband en kent een paar heel goede eigenschappen. De afwerking staat op een hoog niveau en je kan zelf bepalen met welke schouder je de tas draagt, de schouderband kan aan twee kanten bevestigd worden. Dat komt het comfort zeer ten goede. De bereikbaarheid van de fotoapparatuur is redelijk goed. Onder bepaalde omstandigheden kunnen objectieven en camerahuis elkaar raken. Door de speciale rits, de meegeleverde hoes en de materiaalkeuze van de onderkant van de tas is de bescherming tegen water goed. Jammer is dat er geen vakje is voor een waterflesje. Doordat de camera en objeciteven dwars in de tas geplaatst worden is de maximale lente van de lens beperkt. Is dat geen beperking voor je, dan is de Hama Katoomba 170 RL een zeer goede rugtas.

Anno Huidekoper
Author: Anno HuidekoperWebsite: http://www.annohuidekoper.nl/
Als freelance fotograaf deel ik graag mijn kennis. Dat doe ik onder andere in de vorm van bijdragen schrijven voor CameraStuffReview. Fotograferen is voor mij meer dan alleen kijken. Het is de zoektocht naar het leven in het beeld. Wat zorgt voor spanning in de foto waardoor je er naar blijft kijken? Wil je meer van mijn werk zien of wil je meedoen aan een fotoweek, fotocursus of fotoworkshop? Bezoek mijn website!

0
0
0
s2smodern

Laat je reactie achter

Reageer

0
  • Geen reacties gevonden

Over ons: