Test Canon 18-135 mm STM (C APS-C)

De Canon EF-S 18-135 mm STM lens is in juni 2012 op de markt gebracht als de opvolger van de populaire Canon 18-135 mm lens. Als je wilt upgraden van een Canon kitlens naar een zoomlens met een groter bereik, dan ligt een keuze tussen de Canon 15-85 mm (met de nadruk op groothoek) of de Canon 18-135 mm STM (met de nadruk op tele) voor de hand. Ten opzichte van de vorige versie is er een zoom lock toegevoegd en kan je de scherpstelling op ieder moment handmatig overrulen, zonder dat je eerst de AF hoeft uit te zetten.
EF staat voor “electronic focus”, waarmee wordt aangeduid dat het een autofocus lens is. De toevoeging S (“small-format only”) houdt in dat dit objectief alleen te gebruiken is op de Canon camera’s met een crop factor. Schakel je ooit over op een volformaat camera, zoals de Canon 5D MK3 of de Canon 6D, dan kan je dit objectief niet meer gebruiken.
Het brandpuntafstandsbereik van de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM maakt dit veelzijdige zoomobjectief geschikt voor veel onderwerpen, variërend van portretten en landschappen tot actie.

Canon-EF-S-18-135mm

18mmFOV
Beeldhoek Canon 18-135 mm @ 18 mm
135mmFOV
Canon 18-135mm STM @ 135 mm
Omgerekend naar een camera met een volformaat sensor  omvat het zoombereik van deze zoomlens de populaire vaste brandpuntsafstanden 28 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm, 135 mm en 200 mm. Een indrukwekkend 7,5 x zoombereik biedt je vanaf eenzelfde standpunt twee totaal verschillende opnames. Deze Canon 18-135 mm wordt dan ook vaak gekocht als vakantiezoom: één enkele lens die je de hele vakantie op de camera laat zitten zonder telkens van lens te hoeven wisselen. Dat maakt dit objectief aantrekkelijk ten opzichte van het Canon EF-S 18-55 mm kit-objectief.  

Bouw en autofocus

 

Dankzij het ruime gebruik van plastic is dit objectief heel licht. Zelfs de filter vatting is van plastic. Toch voelt dit objectief solide aan en is de bajonet van metaal. Als je de camera voor je gezicht houdt en de zoomring snel op en neer beweegt, dan voel je een luchtstroom langs je ogen. Dat houdt in dat dit objectief gevoelig is voor stof dat via deze weg in de lens kan komen. Dat komt bij veel zoomlenzen voor, maar in dit geval viel het echt op. 
De aandrijving van de autofocus verloopt op de Canon 650D dankzij de nieuwe stappen motor heel snel en heel stil. De nieuwe fasedetectie op de sensor van de Canon 650D biedt samen met de Canon 18-135mm STM de snelste AF voor video op een Canon SLR. Dat maakt deze combinatie ook heel aantrekkelijk voor video.

Handmatig scherpstellen is even wennen. Het is alleen mogelijk als de camera aan staat, omdat het een elektronische aansturing heeft. Ook voel je minder weerstand bij handmatig scherpstellen. Het verloopt minder aangenaam dan op de (oudere) Canon 15-85 mm of Canon 17-55 mm lenzen.

{insertgrid ID = 288}

Beeldstabilisatie

 
De Canon EF-S 18-135mm STM heeft een intelligente optical Image Stabilizer, dat volgens Canon een 4-stops voordeel ten opzichte van lenzen met dezelfde brandpuntafstand zonder IS oplevert. Dat is gunstig voor opnames bij lange sluitertijden waar je geen statief tot je beschikking hebt. Het Canon 18-135 mm STM objectief detecteert als de fotograaf een panbeweging maakt, waardoor het IS systeem overschakelt op de panning modus. Prettig is ook dat het Dynamic IS automatisch wordt ingeschakeld als je een video maakt, wat je rustiger videobeelden oplevert.
We hebben een test uitgevoerd van de beeldstabilisatie bij een 60 mm brandpuntafstand. Zelfs bij een sluitertijd van 1/6 seconde maakten we nog een foto die even scherp was als een opname gemaakt zonder beeldstabilisatie bij een sluitertijd van 1/50 seconde. Dat is daadwerkelijk een winst van 3 stops. Als je een klein beetje verlies aan scherpte accepteert, zal het in de praktijk mogelijk zijn om inderdaad 4 stops te winnen dankzij de beeldstabilisatie. Indrukwekkend.
Image-stabilization Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

Lichtafval

 

Bij onze lenstesten maken we voor jpg bestanden gebruik van alle in-camera lenscorrectie mogelijkheden die de testcamera biedt. De Canon 650D biedt automatische correctie van chromatische aberratie en van vignettering (“Peripheral Illumination Correction”). Dankzij deze goede correctie van lichtafval door de Canon 650D is er bij jpg bestanden geen enkele lichtafval meer zichtbaar.
De niet gecorrigeerde RAW bestanden laten de voor superzoomlenzen niet ongebruikelijke mate van lichtafval zien met afhankelijk van de brandpuntsafstand 0,6 tot 1,5 stops lichtafval bij volle opening, die echter na 1 stop diafragmeren al vrijwel volledig is verdwenen.

vignet

Vervorming

 
Ook kenmerkend voor superzoomlenzen is de hoge mate van vervorming die verloopt van duidelijk zichtbaar tonvormig bij een brandpuntsafstand onder de 30 mm) tot licht zichtbaar kussenvormig (bij brandpuntsafstanden boven de 100mm). Voor de RAW bestanden zijn er in Photoshop en Lightroom correctieprofielen beschikbaar voor de Canon 18-135 mm STM, zodat hiervoor op een simpele wijze is te corrigeren. distortion

Bokeh Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

 
De Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM heeft een cirkelvormig diafragma met een EMD (Electro Magnetic Diaphragm) dat een heel nauwkeurige regeling van het diafragma mogelijk maakt. Ten opzichte van zijn voorganger is het aantal diafragma lamellen vergroot van zes naar zeven, wat een iets mooiere bokeh op kan leveren. Toch zullen veel fotografen de voorkeur geven aan een lichtsterke lens met een vast brandpunt, als het ze echt om de bokeh is te doen. Een lichtbron op de achtergrond kan duidelijke ringen in de bokeh vertonen en ook de achtergrondonscherpte in de onderstaande praktijkopname van twee vogels oogt niet rustig. bokeh

Overstraling Canon 18-135mm STM

 
Bij zoomlenzen met een groot zoombereik is het, vanwege het complexe ontwerp met een groot aantal lens elementen, niet ongebruikelijk om overstraling en nevenbeelden tegen te komen. Toch presteerde de Canon 18-135 mm STM op dit onderdeel onverwacht goed; ik ben helemaal geen nevenbeelden tegengekomen. Als de zon recht in beeld schijnt, blijft de overstraling beperkt tot een verminderd contrast in een kleine zone rond de lichtbron. Deze goede prestatie zal mede te danken zijn aan de op elk lenselement aangebrachte Canon Super Spectra coating. flareoverview
praktijkopname Canon 18-135mm STM test

Scherpte

 

Op dit onderdeel levert dit objectief degelijke prestaties. Al vanaf volle opening is de scherpte redelijk goed. De hoogste scherpte wordt bereikt na 1 of 2 stops diafragmeren. Opvallend is dat de scherpte in de uiterste hoeken bij de meeste brandpuntsafstanden weinig achter blijft op de scherpte in het centrum. Alleen bij de uiterste brandpuntsafstanden (18 mm en 135 mm) blijft de hoekscherpte bij volle opening zichtbaar achter op de centrumscherpte.

 

Klik (2x) op de praktijkopname van twee vogels voor een indruk van de scherpte die de Canon 18-135mm STM te bieden heeft.

Resolution

Chromatische aberratie

 

De hoeveelheid laterale chromatische aberratie in jpg bestanden van de Canon 650D is dankzij in-camera correctie van lensfouten, laag bij alle brandpuntsafstanden.
In RAW bestanden kan je bij grote vergrotingen zichtbare chromatische aberratie tegenkomen, met name bij een brandpuntafstand van minder dan 35 mm. Deze groene en paarsrode randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld zijn eenvoudig softwarematig te corrigeren. Helemaal eenvoudig is dat met het lenscorrectieprofiel in Lightroom of Photoshop.

chromatic aberration
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Test Canon 18-135 mm STM

EOS-650D--w-EF-S-18-135mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}

Canon 18-135mm STM test RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Als er geen in-camera lenscorrectie wordt toegepast op jpg bestanden, dan zijn de jpg waarden voor chromatische aberratie en lichtafval gelijk aan de RAW waarden. De 85 mm en 125 mm RAW bestanden zijn niet gemeten.


{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Compact en licht in gewicht
  • groot 18-135mm zoombereik; geschikte walkaround lens
  • Snelle continu fase detectie AF video met Canon 650D
  • Ongevoelig voor tegenlicht
  • Zeer effectieve ingebouwde IS, met voor video aantrekkelijke automatisch Dynamic IS
  • Stille stappenmotor ideaal voor video

Nadelen

  • Hoge vervorming
  • Zichtbare chromatische aberratie in RAW bestanden
  • Bij de uiterste brandpuntsafstanden (18 en 135 mm) blijft de hoekscherpte achter op de centrumscherpte

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Optisch gezien is de Canon 18-135mm STM zoom lens iets beter, maar niet niet veel anders dan zijn voorganger. De grootste verschillen van deze test ten opzichte van de Canon 18-135 mm test die we eerder hebben gepubliceerd, zijn de verbeterde prestaties voor chromatische aberratie en voor lichtafval. En die verbeteringen worden echter veroorzaakt door de in-camera lenscorrecties van de Canon 650D.
De grote pluspunten van dit objectief zijn het grote zoombereik, dat is gecombineerd met compacte afmetingen, een licht gewicht en een razendsnelle en stille autofocus. De Canon 18-135 mm STM is duidelijk ontworpen met video in het achterhoofd, waarbij de combinatie van de nieuwe fase detectie van de Canon 650D met de stappenmotor een enorme vooruitgang is.  De ingebouwde beeldstabilisatie is zeer effectief en schakelt zichzelf aan indien nodig bij video, wat de beeldkwaliteit van veel amateur video opnames zal verbeteren.
Sluit Menu