Test Canon 35mm f/2 IS (C APS-C)

Het Canon 35mm 2 IS (“EF 35 mm f/2 IS USM”) objectief is Canons eerste objectief met een vaste 35 mm brandpuntsafstand met optische beeldstabilisatie (IS:  Image Stabilizer). Dit objectief is sinds december 2012 leverbaar. Er bestaat al veel langer een Canon 35 mm f/2 objectief zonder IS, dat ook veel goedkoper is. Met een brandpuntsafstand van 35mm is dit op een camera met een APS-C sensor, zoals onze Canon 650D testcamera, een ideale lichtsterke standaardlens met een beeldhoek die overeenkomt met die van een 50 mm lens op een camera met een volformaat sensor.

Canon-35mm-f2-IS-USM

Canon EF 35 mm f/2 IS USM test met Canon 650D

{insertgrid ID = 288}

Canon Mark II lensdop

 

 

CAP E-67II
Vanaf januari 2013 worden alle Canon EF objectieven geleverd met een nieuwe lensdop, met het haakmechanisme in het midden (= boven en onder het Canon logo), waardoor de lensdop makkelijker is te verwijderen of te plaatsen bij gebruik van een zonnekap.

Bouw en autofocus

 
Het objectief is zeer degelijk gebouwd en de vatting is van metaal. Het objectief heeft een venster waarop je de afstand af kan lezen waarop het objectief is scherpgesteld. Er is ook een scherptediepte schaal op de lens gegraveerd. Die is echter alleen te gebruiken in combinatie met een volformaat camera. De Canon 650D testcamera biedt met zijn kleinere APS-C sensor een nog grotere scherptediepte.
De aandrijving van de autofocus is stil en snel, volgens Canon dankzij een ring-type USM (Ultra-Sonic Motor) en krachtige CPU. De frontlens draait niet mee tijdens het scherpstellen. Handmatige scherpstelling is altijd mogelijk door gewoon aan de scherpstelring te draaien. Van zoeken bij weinig licht door de AF is geen sprake.
EF-35mm-f2-IS-USM

Geen lensafwijkingscorrectie

 
De test van de Canon 35 mm 2 IS is uitgevoerd op een Canon 650D, waarbij de camera aangaf dat er voor dit objectief (nog) geen correctiegegevens voor lichtafval en chromatische aberratie beschikbaar waren. Onze Imatest meetresultaten voor jpg bestanden waar we de lensafwijkingscorrecties (lichtafval en chromatische aberratie) toch hadden aangezet, kwamen overeen met de resultaten van RAW bestanden zonder lensafwijkingscorrecties. Lensafwijkingscorrectie

ISexample

Beeldstabilisatie

 

De lichtsterkte van f/2 bij 35mm is twee stops beter dan het grootste diafragma van de meeste kit- of zoomlenzen, die bij een 35 mm brandpuntsafstand niet meer kunnen bieden dan f/4. Dit betekent dat je met de Canon 35mm f/2 IS onder verder gelijke omstandigheden ten opzichte van zo’n zoomlens een 4x kortere sluitertijd tot je beschikking hebt. En als je gebruik maakt van de -vrijwel stille – beeldstabilisatie, kan je daar nog eens 3 stops bij optellen. Ook bij heel weinig licht kan je nu uit de hand haarscherpe foto’s schieten, zoals in de opname hiernaast, die uit de hand is geschoten met een sluitertijd van 1/4 seconde. Dit objectief biedt intelligente panningdetectie, waarbij de Panning IS mode automatisch inschakelt als je de camera met een bewegend onderwerp meetrekt.

Beweeg je muis over de afbeelding rechts, voor een 100% beelduitsnede op de plaats van het groene kader.

ISoriginal

Hiernaast zie je onze testresultaten voor de beeldstabilisatie: als je ziet hoe scherp een opname gemaakt bij een sluitertijd van 1/6 seconde nog is, dan lijkt de claim van Canon dat de beeldstabilisatie een winst van 4 stops oplevert, geen loze kreet te zijn, maar volledig terecht. Erg goed!

IS-test

Scherpte

 
Dit Canon objectief biedt al vanaf volle opening een hoge scherpte van centrum tot rand, waardoor je bij alle diafragma’s heel scherpe opnames krijgt. De scherpte bij f/2 is net zo hoog als de scherpte die sommige kit lenzen pas realiseren na 1 of 2 stops diafragmeren (d.w.z. bij f/5.6 – f/8). Er is lang niet altijd voldoende licht om zo ver te kunnen diafragmeren zonder risico te lopen op bewogen opnames. Maar daarin is de Canon 35 mm f/2 IS niet uniek. Qua scherpte heeft dit objectief diverse concurrenten zoals de Canon 40 mm STM, de Sigma 35mm f/1.4 en de Sigma 17-70 mm f/2.8-4. We hebben de oude versie van het Canon 35mm f/2, zonder ingebouwde beeldstabilisatie, nog niet getest. Maar die hoort waarschijnlijk ook nog in het lijstje van mogelijke concurrenten. resolution-Canon-35mm-f2-apsc

Bij directe vergelijking van 100% beelduitsnedes van opnames gemaakt bij f/ 2.8 en f/8 is het nog nèt zichtbaar dat de opnames gemaakt bij f/8 iets scherper zijn  (kijk naar de donkerrode veren). Het is een verschil waar ik me nooit druk over zou maken. De belangrijkste parameter voor een keuze van het diafragma zijn de gewenste scherptediepte en de hoeveelheid licht.

Klik op de rechter afbeelding.

miniComparisonf28andf8

Lichtafval

 
De Canon 35 mm f/2 IS is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor. Als je dit objectief gebruikt op een camera met een kleinere APS-C sensor, dan gebruik je alleen het centrum van het beeld en wordt de lichtafval dus aanzienlijk lager. Alleen bij volle opening is er een restje zichtbare lichtafval, maar bij alle andere diafragma’s is lichtafval volledig afwezig. vignetf2

Vervorming

 
Er is sprake van 1% tonvormige vervorming bij dit Canon 35 mm f/2 IS objectief. Dat is een gebruikelijke waarde voor dit soort objectieven, zoals we ook zagen in bijvoorbeeld onze recente de Sigma 35mm f/1.4 test. In de meeste gevallen zal deze mate van vervorming niet opvallen. In de meest kritische situaties zou je er voor kunnen kiezen om de vervorming achteraf softwarematig te corrigeren. Distortion-Canon-35mm-f2-apsc

Bokeh

 

Een relatief hoge lichtsterke geeft wat extra speelruimte om te spelen met scherptediepte. Ook is de bokeh niet onaardig voor een groothoeklens op een camera met een APS-C sensor. Toch verliest dit objectief het qua bokeh van de lichtsterkere Sigma 35 mm f/1.4 en mogelijk ook van de Canon 35 mm f/1.4, die we nog niet getest hebben.

 

Klik op de afbeelding hiernaast voor een vergelijking van de bokeh van deze lens bij volle opening op een camera met een volformaat sensor (Canon 5D MK3) en een camera met een APS-C sensor (Canon 650D).

bokeh

Canon35mm-sample-imageCanon 35mm f/2 IS @ f/2, 1/8 sec

Overstraling

 
Elk afzonderlijke element heeft een Super Spectra coating om overstraling en reflectie te verminderen. en dat pakt bij dit objectief erg goed uit. Als er geen lichtbron direct in beeld komt, dan heeft dit objectief heel erg weinig last van overstraling. Zelfs als de zon rechtstreeks in beeld schijnt, zijn er vrijwel geen nevenbeelden en is het overstraalde gebied rondom deze felle lichtbron erg klein.
Je zal een zonnekap in de praktijk dus niet gauw missen. Toch verwacht je bij een objectief in deze prijsklasse eigenlijk wel dat er een zonnekap meegeleverd wordt. Dat is niet het geval.
flare

Chromatische aberratie

 

De Canon EF 35mm f/2 IS USM heeft een gegoten asferisch lenselement aan de achterzijde van het objectief om de chromatische aberraties van het hele optische systeem te corrigeren. Zowel de RAW als de jpg bestanden vertonen in de praktijk geen zichtbare chromatische aberratie.

chromatic-aberration-Canon-35mm-f2-apsc
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Canon 35mm f/2 IS test

Canon-35mm-f2-IS-USM

Kijk in ons overzicht van alle geteste objectieven of de door ons geteste objectieven met een Canon vatting om de prestaties van dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Excellente beeldkwaliteit vanaf volle opening
  • Lichtsterke standaardlens met effectieve ingebouwde beeldstabilisatie
  • Geen lichtafval
  • Zeer ongevoelig voor overstraling

Nadelen

  • Hoge prijs voor een standaardlens
  • Aanzienlijker duurder en ook zwaarder dan de versie zonder ingebouwde IS

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Werken met een lichtsterke groothoeklens met ingebouwde beeldstabilisator is een aparte ervaring. Nog nooit eerder kon ik een sterrenhemel midden in de nacht fotograferen zonder een statief te gebruiken. En de extreem lage gevoeligheid voor overstraling of nevenbeelden bij tegenlicht, maakt dit een ideaal objectief voor concert- of nachtfotografie. De beeldkwaliteit van het Canon 35mm f/2 IS objectief is vanaf volle opening van hoog niveau, waarbij zelfs de uiterste hoeken vrijwel niet achterblijven in scherpte. Qua bokeh verliest dit objectief het van de lichtsterkere Sigma 35 mm f/1.4 en mogelijk ook van de Canon 35 mm f/1.4, die we nog niet getest hebben. Voor wie weinig behoefte heeft aan de beeldstabilisatie, omdat hij / zij weinig in low-light situaties fotografeert, is de oude Canon 35 mm f/2 een goedkoper en lichter alternatief.
Sluit Menu