Canon EOS R5

Canon werkt aan een nieuwe full-frame systeemcamera met full-frame sensor. De Japanse cameramaker heeft al heel wat details van deze EOS R5 bekendgemaakt, maar er blijft genoeg over om te gissen. Wat weten we al zeker, en wat nog niet?

Op 13 februari kondigde Canon aan dat het werkt aan een nieuwe full frame-systeemcamera in het EOS R-systeem. De EOS R5 wordt het nieuwe topmodel in het EOS R-systeem, en zal volgens Canon een uitstekende beeldkwaliteit combineren met veelzijdige mogelijkheden voor videoregistratie. Zo zal de EOS R5 kunnen filmen in 8K-resolutie. Dat is 7680 x 4320 pixels, of viermaal de resolutie van 4K. De aankondiging leidde tot heel wat speculatie op internetforums. Daarom onthulde Canon op 13 maart aanvullende informatie om een en ander te verduidelijken. We vatten hieronder samen wat we al weten.

Filmen met de EOS R5
De EOS R5 zal 8K intern kunnen opnemen, dus zonder dat een externe monitor/recorder (zoals van Atomos) nodig is. Daarbij wordt de volledige breedte van de sensor gebruikt; er is dus geen crop zoals bij de EOS R, waar het beeldveld smaller wordt als je in 4K filmt. De maximale framerate bij filmen in 8K zal 30 frames per seconde bedragen. Canons Dual Pixel CMOS AF autofocussysteem zal ook functioneren wanneer je in 8K opneemt.

Snelle reeksopnames
De EOS R5 wordt een heel stuk sneller dan de EOS R. Hij zal reeksopnames kunnen maken aan 12 fps bij gebruik van de mechanische sluiter en 20 fps met de elektronische sluiter. De autofocus zal geavanceerde dier-AF ondersteunen. Hiermee herkent de EOS R5 honden, katten en vogels, waarbij niet alleen afgaat op de ogen van het dier, maar ook op het gezicht en het lichaam voor situaties waarin de ogen niet zichtbaar zijn.

EOS R5 zal beeldstabilisatie hebben
Een veelgehoord punt van kritiek op de EOS R en EOS RP was het ontbreken van ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS). “ Gezien het feit dat zowel Sony als Nikon op zijn nieuwe spiegelloze modellen wel heeft gekozen voor stabilisatie in de camera, is dit toch iets dat in toekomstige modellen van Canon wat ons betreft niet meer mag ontbreken”, schreven we in onze review van de EOS R. Die boodschap is gehoord: de EOS R5 krijgt wel een in-camera beeldstabilisatiesysteem dat samenwerkt met beeldstabilisatie in EOS RF objectieven. Hoe effectief het zal zijn (gemeten in aantal ‘stops’) heeft Canon nog niet meegedeeld.

Snelle communicatie
Onlangs heeft Canon haar cloudplatform irista opgedoekt en vervangen door het nieuwe image.canon platform, dat op 14 april van start gaat. De EOS R5 ondersteunt de automatische overdracht van beeldbestanden van de camera naar image.canon. Vandaar kunnen ze gedownload worden naar andere apparaten of doorgestuurd worden naar andere webdiensten zoals Google Drive en Flickr.

Welke sensor krijgt de EOS R5?
De grote onbekende in dit hele verhaal is de resolutie van de sensor. Het lijkt aannemelijk dat de EOS R5 een hogere resolutie krijgt dan de EOS R (30 megapixel) en de EOS RP (28 megapixel). Maar hoeveel? Hier kunnen we een gokje wagen. We weten zoals gezegd dat de EOS R5 zal filmen in 8K, dat is 7680 x 4320 pixels of 33 megapixel. Maar dat is met de beeldverhouding voor video (16:9), terwijl we er wel van mogen uitgaan dat de EOS R5 een sensor met de normale beeldverhouding voor camera’s (3:2) krijgt. Dat zou dan betekenen dat de sensor minstens 7680 x 5120 pixels moet tellen, dus ruwweg 40 megapixel. Het zouden er ook meer kunnen zijn, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Immers, 40 megapixel aan 20 opnames per seconde zou al een record zijn: de Sony A9 Mark II is even snel, maar met een resolutie van 24 megapixels.

Wanneer komt de EOS R5.
Wat we evenmin weten is wanneer de EOS R5 verkrijgbaar zal zijn. Canon heeft geen datum in het vooruitzicht gesteld, dus het is gissen. Men zou kunnen vermoeden dat Canon zo’n nieuwe vlaggenschip graag had getoond op photokina, medio mei. Maar nu photokina van de kalender verdwenen is, lijken alle opties weer open. Evenmin duidelijk is hoe groot de impact van het coronavirus op de introductie zal zijn. Maar zeker is: als de EOS R5 er komt, verlegt Canon grenzen.

Een uitgebreide test van de Canon EOS R5 volgt.

Sluit Menu