(P)review: Fujifilm GFX100S

De Fujifilm GFX100S is een hele compacte en tegelijk complete digitale middenformaatcamera. De sensor is 44x33mm groot en heeft maar liefst 102 megapixel. Toch is de camera wat afmetingen betreft zelfs kleiner dan veel full frame spiegelreflexcamera’s. Uiteraard hangt aan een camera als deze best een behoorlijk prijskaartje, maar voor middenformaat is de prijs heel scherp. De topmodellen van Canon, Nikon en Sony kosten zelfs meer.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujifilm GFX100S:

VOORDELEN

Nadelen

  • Grote sensor met 102 megapixel

  • Compacte afmetingen

  • In-body beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

  • Geen verwisselbare zoeker (meer)

De Fujifilm GFX100S is een droomcamera voor iedere (landschaps)fotograaf die op zoek is naar een compacte camera met een superhoge beeldkwaliteit.

Introductie

De Fujifilm GFX100S is Fujifilms kleinste digitale middenformaatcamera ooit. Tegelijk heeft de camera vrijwel alle mogelijkheden en opties die je maar zou willen op een moderne spiegelloze camera. De GFX100S heeft een 102 megapixel sensor. Hij heeft beeldstabilisatie in de body en hij is weerbestendig. Je kan er zelfs prima mee filmen.

Super Full Frame

Fujifilm heeft bij de introductie van de Fujifilm GFX100 op photokina het formaat van de sensor deels serieus, deels in scherts betiteld als ‘Super full frame’. Het is namelijk een stuk kleiner dan het analoge middenformaat, dat gebruik maakt van film met een effectieve breedte van 56mm. Het kleinste middenformaat op film is 6×4,5 en heeft een maat van 56x42mm. Er zijn sensoren die 53x40mm dat formaat bijna benaderen, maar het formaat dat in de Fujifilm zit, 44x33mm, is daar bijna de helft van. Super Full Frame is daar helemaal niet zo’n gekke naam voor. Super is het dan zeker, want het is bijna 1,7x groter dan full frame en dat is niet niks. Om het te vergelijken met full frame is ook niet zo’n rare gedachte. De Fujifilm camera’s zijn namelijk heel compact voor middenformaatcamera’s en komen wat afmetingen betreft meer in de buurt van full frame camera’s. Dat geldt nog het sterkst voor de nieuwe Fujifilm GFX100S.

Compact

De Fujifilm GFX100S is kleiner dan bijvoorbeeld high end digitale spiegelreflexen als de Canon EOS 5DS R of de Nikon D850. De Fujifilm GFX100S is zelfs niet heel veel groter dan bijvoorbeeld de Sony A7R IV. Dat is bijzonder, omdat de Fujifilm GFX100S een duidelijk grotere sensor heeft. De GFX100S heeft dezelfde sensor als de GFX100. Dat is een sensor van 44x33mm met 102 megapixel. De pixels van deze sensor zijn door het grotere oppervlak niet toevallig exact even groot als die van de 60 megapixel sensor van de Sony A7R IV. De sensor van de GFX100S wordt namelijk geproduceerd door Sony. Dat maakt meteen duidelijk wat het voordeel is van het grotere formaat. De resolutie van de GFX100S is hoger dan van welke full frame camera ook, terwijl de beeldkwaliteit op pixelniveau zeker zo goed is. En als dat nog niet genoeg is, heeft de GFX100S ook nog een 400 megapixel high res stand.

Bouw en bediening

De Fujifilm GFX100S is heel compact. De camera is 150mm breed en 104mm hoog. Dat is kleiner dan alle voorgaande GFX-modellen. Het is zelfs nauwelijks groter dan een spiegelloze full frame camera. De Canon EOS R5 is 138mm breed en 98mm hoog. Dat zijn geen grote verschillen en de Fujifilm is zelfs 1mm minder diep. Ook qua gewicht scheelt het weinig. De Fujifilm is maar zo’n 160 gram zwaarder. Wat bijdraagt aan de compacte afmetingen is dat de GFX100S niet langer de uitgebouwde achterkant heeft van de GFX50S. Het maakt de camera niet alleen kleiner, maar zorgt er ook voor dat de GFX100S moderner oogt. De GFX100S heeft nog altijd twee kaartsleuven, maar een kleinere NP-W235 accu. Dit is dezelfde die bijvoorbeeld in de X-T4 zit. Hiermee kunnen minstens 460 opnames worden gemaakt, of meer, afhankelijk van hoeveel je het scherme en de zoeker gebruikt.

Bediening

De bedieningselementen zijn een combinatie van de bijna analoge bediening van de GFX50S en de bediening van de GFX100. De GFX50S heeft een echte sluitertijdenknop op de rechterschouder en een knop voor de ISO-waarde op de linkerschouder. De GFX100 heeft die geen van beide. Bij de GFX100 kies je vooral een functie op het LCD bovenop de camera waarna je daar de waarde van veranderd. De GFX100 kan hierdoor meer aanvoelen als een computer dan een camera. De GFX100S zit hier duidelijk tussen in. De camera heeft een groot LCD op de rechterschouder, net als de GFX100. Maar de GFX100S heeft ook een draaiknop voor de belichtingsprogramma’s op de linkerschouder.

Scherm en zoeker

De Fujifilm GFX100S heeft een elektronische zoeker met 3,69 miljoen beeldpunten. Er zijn tegenwoordig zoekers met een hogere resolutie, maar zoekers met deze resolutie zijn wel weer duidelijk gedetailleerder en scherper dan de ook nog steeds gangbare zoekers met 2,36 megapixels. De vergrotingsmaatstaf is 0,61x. Dat lijkt niet veel, maar dat is afgezet tegen de sensorgrootte. De vergrotingsmaatstaf is 0,77x omgerekend naar full frame. De zoeker is niet langer een los onderdeel. Je kan er dus geen adapter meer tussen zetten waardoor hij kan worden opgeklapt. Dat maakt de camera wel compacter.Het scherm is in twee richtingen kantelbaar, zowel horizontaal als verticaal. Hierdoor kan je met de camera ook staande opnames maken vanuit hoge of lage standpunten. Het scherm is alleen niet draaibaar. Wie wil vloggen met de Fujifilm, zal daar een externe monitor voor moeten gebruiken. Het scherm is aanraakgevoelig, 8cm groot en de resolutie van het scherm is mooie 2,36 megapixel.

Autofocus Fujifilm GFX100S

De Fujifilm GFX100S heeft fasedetectie autofocus. Het aantal focuspunten is 425 en die zitten over bijna het hele beeldveld verdeeld. De camera heeft gezichts- en oogherkenning en verbeterde algoritmes voor de autofocus tracking. Autofocusvelden kunnen zowel via het scherm als met de joystick worden geselecteerd.

Video

Filmen met een middenformaat sensor leek nog niet zo heel lang geleden een raar idee, maar Fujifilm heeft inmiddels op dit gebied een behoorlijke reputatie en de specificaties van de GFX100S zijn goed. De camera kan filmen in 4K tot 30 beelden per seconde. Via HDMI kan de camera zelfs een 10bit 4:2:2 signaal uitsturen. Stuur je dat naar bijvoorbeeld een Atomos Ninja V, dan kan je zelfs in 12 bit raw filmen. Uiteraard beschikt de GFX100S ook over F-log en kan de camera filmen in het Eterna-profiel. Dat is een vlak profiel dat aan de ene kant nog behoorlijk wat ruimte heeft voor colour grading en aan de andere kant ook prima zonder bewerking kan worden gebruikt en dat een hele filmische look geeft.

Stabilisatie

De Fujifilm GFX100S is samen met zijn grote broer, de GFX100, een van de twee middenformaatcamera’s met ingebouwde beeldstabilisatie. Hierdoor kan je de hoge beeldkwaliteit van de camera ook benutten zonder statief. Fujifilm heeft het mechanisme wel helemaal opnieuw moeten ontwerpen om het in de veel compactere body te krijgen. Volgens Fujifilm zou het systeem goed moeten zijn voor een winst van 6 stops. Dat is al veel voor camera’s met kleinere sensoren, maar voor een middenformaat camera is het enorm. We zullen graag testen hoe goed het systeem werkt in de praktijk.

Beeldkwaliteit Fujifilm GFX100S

Zodra we de Fujifilm GFX100S in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren. Kijk tot die tijd eens naar de film hierboven om een idee te krijgen van de kwaliteit en de mogelijkheden van de Fujifilm GFX100S

Specificaties en beoordeling

 Fujifilm GFX100S
 Specificaties
  
sensor102 Mp
videoUHD en DCI 4K30p
ISO100-12.800 (50-102.400 uitgebreid)
max. seriesnelheid5 bps
opslagmedia2x SD (UHS-II)
capaciteit accu460 opnamen
afmetingen150x104x87mm
gewicht (incl accu)900 g
verkoopprijs€ 5999,- (body)
importeurwww.fujifilm.eu
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm GFX100S

Zodra we Fujifilm GFX100S in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Fujifilm GFX100S wordt vanaf eind februari leverbaar. De verkoopprijs is € 5999,00