(P)review: Nikon Z fc – moderne klassieker

De Nikon Z fc is een DX camera van Nikon. De Z fc heeft – niet toevallig – een opvallende gelijkenis met de Nikon FE en FM, Nikon’s succesmodellen uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Onderhuids is de camera volledig bij de tijd en biedt hij op sommige punten zelfs meer dan de Nikon Z50, de andere DX camera in de Z-serie.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z fc:

VOORDELEN

NADELEN

  • Prachtig retro uiterlijk

  • Licht

  • Draai- en kantelbaar scherm

  • Eye-AF met video

  • Geen grote grip

  • Geen beeldstabilisatie

  • SD niet UHS II

De Nikon Z fc is helemaal modern en toch klassiek.

Introductie Nikon Z fc

Nikon heeft een bijzondere camera in de Z-serie uitgebracht. Het is de Nikon Z fc. Van binnen is dit grotendeels dezelfde camera als de Nikon Z50, een camera met een DX of APS-C formaat sensor. Van buiten kunnen ze bijna niet verschillender zijn. De Z50 is een vrij standaard camera: zwart, flinke grip, zoekerhuis en draaiwielen.  De Z fc is daarentegen geen dertien in het dozijn camera. Voor de vormgeving heeft Nikon volledig terug gegrepen op de Nikon FE en FM modellen van 40 jaar geleden. De griploze body met leren bekleding, de vorm van het zoekerhuis, de styling van het Nikonlogo en de draaiknoppen met ingegraveerde markeringen lijken allemaal zo uit de jaren ’80 te zijn weggelopen. De Nikon Z fc is daarin niet helemaal uniek. Fujifilm timmert al jaren met zijn al bijna even klassieke X-T modellen aan de weg en ook Olympus grijpt met de vormgeving van zijn OM-D en PEN-F modellen terug op de klassiekers uit de vorige eeuw. Nikon heeft dit met de Nikon Df ook al eerder geprobeerd. Die camera werd echter geen echt succes. Deels omdat de klassieke bediening en de moderne interface niet perfect op elkaar aansloten en deels omdat op die camera flink wat mogelijkheden ontbraken die op de gewone digitale spiegelreflexen wel zaten.

Bij de Nikon Z fc is Nikon niet over een nacht ijs gegaan. De vormgeving is heel goed overgenomen van de oude camera’s, maar waar nodig zijn er functies toegevoegd die zorgen voor een goede bruikbaarheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor de PSAM-schakelaar rond de ISO-knop en de belichtingscorrectieknop op de bovenkap. Een ander mooi detail is het kleine LCD op de bovenkap waarop de diafragmawaarde af te lezen is. Op de klassieke camera’s las je die simpel af op de diafragmaring van het objectief. Dit is daarvoor het alternatief. Een ding ontbreekt op de Z fc ten opzichte van de Z50 en dat is de ingebouwde flitser. Die was kennelijk niet te combineren met het klassieke uiterlijk van het zoekerhuis. Daar staat tegenover dat de Z fc een draai- en kantelbaar scherm heeft gekregen en dat je nu ook met filmen gebruik kan maken van gezichts- en oogherkenning. De Z fc is hierdoor meer geschikt voor bijvoorbeeld vloggen dan de Z50 en is vanuit dat oogpunt grappig genoeg een modernere camera.

Bouw en bediening

De Nikon Z fc is iets langer, net zo hoog en een stuk minder dik dan de Nikon Z50. Hij is ook een ietsje lichter. Wat natuurlijk meteen opvalt aan de camera is de retrostyling, compleet met klassiek font voor het Nikon logo en de bekleding van de camera en het zoekerhuis met hetzelfde imitatieleer dat ook op de FE en FM-modellen werd gebruikt. Naast de vormgeving trekt ook meteen de bediening de aandacht. Fotografen die ooit met een Nikon FE(2) of FM(2) hebben gewerkt, zullen zich meteen thuisvoelen. De kleine ontspanknop en de sluitertijdenknop zijn daar direct aan ontleend. De oude terugwikkelslinger met instelring voor filmgevoeligheid en belichtingscorrectie is nu een ISO-knop met PSAM schakelaar geworden. De belichtingscorrectieknop is verhuisd naar de rechterkant van de bovenkap. Een leuke vondst is kleine LCD op de bovenkap waarop de diafragmawaarde kan worden uitgelezen. Wie liever de sluitertijd liever niet in hele stops in stelt, kan de sluitertijdenknop op ‘1/3 step’ zetten. Dan maak je heel modern gebruik van de twee instelwielen op de voor- en achterzijde voor het instellen van sluitertijd en diafragma. De achterzijde is ook niet zo klassiek, tenzij je het met kunstleer beklede scherm dichtklapt. De Z fc heeft geen joystick, maar wel een vierwegknop die je kan gebruiken voor het selecteren van het autofocuspunt. De Z fc heeft een USB-C aansluiting waarmee de camera zowel geladen als gevoed kan worden.

Scherm en zoeker

Het scherm is draai- en kantelbaar en dat is een verbetering ten opzichte van de Nikon Z50, die enkel een kantelbaar scherm heeft. Het scherm van de Z fc heeft een iets meer dan 1 miljoen beeldpunten en is aanraakgevoelig. Je kan het dus ook gebruik voor het instellen van het menu. De zoeker is een vrij gewoon exemplaar met 2,36 miljoen beeldpunten.

Beeldkwaliteit

De Nikon Z fc heeft in principe dezelfde sensor als de Z50 en dezelfde Expeed 6 processor. Die zijn nu bijna twee jaar oud, dus het kan zijn dat er kleine ontwikkelingen in de verwerking hebben plaatsgevonden. Zodra we een exemplaar van de Z fc in ons testlab hebben zullen we hiernaar kijken. De specificaties zijn in ieder geval vergelijkbaar: iets meer dan 20 megapixel en een ISO-bereik van 100-51.200 en net als bij de Z50 is de hoogste opnamesnelheid 11 beelden per seconde.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=eeR3gK5mL7g&t=1s

De Z fc heeft een schakelaar onder de sluitertijdenknop zitten om snel te kunnen wisselen van fotograferen naar filmen. Dat zien we graag. De Nikon Z fc kan filmen in 4K tot 30 beelden per seconde en in Full HD (1920×1080 pixels) tot 120 beelden per seconde. Net als de Z50 heeft de Z fc geen beeldstabilisatie waardoor het verstandig is om voor video gebruik te maken van de DX-zoomobjectieven met stabilisatie. De Z fc heeft wel een microfooningang, maar geen koptelefooningang voor het monitoren van het geluid. De Z fc heeft ook geen logprofielen, maar wel een vlak profiel dat nog enige ruimte overlaat voor nabewerking. Het grote verschil met de Z50 is natuurlijk het draai- en kantelbare scherm van de Z fc. Ook met de Z50 kan je vloggen, maar dan moet je het scherm helemaal omlaag klappen en dat is in de praktijk toch vaak minder handig. Met de Z fc kan je ook gebruik maken van Eye-AF tijdens het filmen en ook dat is een groot voordeel bij het vloggen. Met de gratis verkrijgbare web-utility kan je de Z fc overigens ook gebruiken om te live-streamen.

Autofocus

De Nikon Z fc maakt gebruik van een fasedetectie AF-systeem met 209 autofocuspunten. Het selecteren van een autofocuspunt kan met de vierwegknop achter op de camera of met het aanraakgevoelige scherm. Wat jammer is, is dat touch-AF niet werkt als je de camera aan je oog hebt. De Nikon Z fc heeft gezichts- en oogherkenning die ook werkt tijdens het filmen en dat is een verbetering ten opzichte van de Z50.

Bijzondere functies

Speciaal voor de Z fc is er een zilveren versie van de Nikkor Z DX 16-50mm F3.5-5.6 VR uitgebracht. Ook is er een nieuwe Nikkor Z 28mm F2.8 die in twee versies wordt uitgebracht. Een met een modern uiterlijk voor de full frame Z en een met het uiterlijk van een klassiek Nikon Ais objectief dat perfect bij de Z fc past. Ook deze 28mm is geschikt voor full frame en werkt op een APS-C camera als een 42mm.

De Nikon Z fc zal ook verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren.
De Nikon Z fc zal ook verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren.

Ten opzichte van de concurrentie

Een logisch alternatief voor de Nikon Z fc is natuurlijk Nikons eigen Z50. De Z50 biedt een forsere grip, al is er voor de Z fc ook een extern gripje verkrijgbaar voor wie daar toch behoefte aan heeft. Ook heeft de Z50 een ingebouwde flitser. D Z fc stelt daar weer een – vinden wij – mooier uiterlijk tegenover, een draai- en kantelbaar scherm en iets uitgebreidere autofocusmogelijkheden in video.

Kijken we naar andere merken, dan kijk je natuurlijk meteen naar de X-T serie van Fujifilm. Ook die heeft een retro-styling die tegelijkertijd heel functioneel is. De X-T serie van Fujifilm heeft veel meer keuze aan objectieven die speciaal voor APS-C zijn ontwikkeld en hebben ook veel betere mogelijkheden voor video. Het voordeel van de Z fc is dat de camera eigenlijk ook onderdeel is van het full frame systeem van Nikon. De bajonet is hetzelfde en wil je bijvoorbeeld een lichtsterk objectief, dan wordt dat ook een full frame exemplaar.

 Nikon Z fc
 specificaties
  
sensor20,9 Mp
video4K/30p en Full HD tot 120p
ISO

100-51.200 (tot 204.800 uitgebreid) 

max. seriesnelheid11x
opslagmediaSD, SDHC en SDCX, UHS I
capaciteit accu300 opnamen
afmetingen135x94x44mm
gewicht (incl accu)445 g
verkoopprijs€999,00
importeurwww.nikon.nl, www.nikon.be
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z fc

Zodra we de Nikon Z fc in ons testlab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Nikon Z fc is leverbaar vanaf eind juli. De adviesverkoopprijs is € 999,00.