Eerste indruk: Sony A7R IV

Sony heeft de grenzen voor full frame camera’s opnieuw verlegd met de de Sony A7R IV. Deze spiegelloze volformaat camera met E-vatting heeft een nieuwe sensor met maar liefst 61 megapixel en een dynamisch bereik van 15 stops, volgens Sony. De camera is op heel veel punten verbeterd en bevat ook een aantal innovaties die zowel de high end fotograaf als de veeleisende filmer zullen aanspreken.

De nieuwe full frame koning: Sony A7R IV

A7RIV FE2470GM right 1200 

De Sony A7R IV versterkt de leidende positie van Sony op het gebied van full frame spiegelloze camera’s. De camera biedt een hogere resolutie dan enige andere full frame camera. In de High Res mode kan de Sony A7R IV zelfs bestanden maken van 240 megapixel. Hiervoor maakt de camera 16 opnames om zowel de resolutie als de kleurdiepte te verbeteren. Ook in APS-C profiteer je van de hoge resolutie van deze sensor. Dan krijg je namelijk een 26 megapixel bestand. Naast de nieuwe sensor beschikt de camera ook over verbeteringen aan de body. Zo is de weersbestendigheid verhoogd door extra afdichtingen toe te voegen. Eindelijk is nu ook de klep van het batterijhuis voorzien van een pakking. En de camera beschikt over een nieuwe, diepere grip voor een verbeterde ergonomie.

Schermafbeelding 2019 07 16 om 20.38.16

De Sony A7R IV gebruikt dezelfde Z-accu’s als de A7R III, maar haalt meer opnames uit een acculading. Voor wie dat niet voldoende is, is er ook een nieuwe grip waar 2 accu’s in gaan. De Wifi kan gebruik maken van 2 frequenties, 2.4 en 5 Ghz, voor een betere en sneller draadloze communicatie en de Sony A7R IV maakt eindelijk ook gebruik van 2 snelle SD kaarten. In zijn voorganger kon je enkel gebruik maken van 1 UHS-2 SD kaart en was de andere kaartsleuf voor de langzamere UHS-1 kaarten. Net als zijn voorganger heeft de A7R IV een maximale snelheid van 10 beelden per seconde en een buffer voor 68 beelden.

Bouw

A7RIV rear 1200

De Sony A7R IV lijkt sterk op zijn voorganger, maar beschikt over heel veel verniewingen. De body is robuuster en beter afgedicht. De vorige generatie was ook al behoorlijk afgedicht, maar had nog een paar zwakke plekken. Dat is op de nieuwe camera volledig opgelost. De Sony A7R IV heeft nu, net als andere topcamera’s in dit segment, de nieuwe 5,76 megapixel OLED zoeker. Ook heeft de camera een grotere, betere grip gekregen. Dit was een van de steeds weerkerende kritiekpunten op de Sony A7 camera’s. We zijn heel benieuwd hoeveel beter de nieuwe grip is. Het scherm heeft een resolutie van 1.44 megapixel. Helaas is het niet draaibaar en voor zover we weten heeft het ook nog altijd geen volledige touch-interface. Wel heeft de Sony A7R IV een verbeterde, grotere multi-selector en een nieuwe, grotere  AF-ON knop voor de autofocus. De correctieknop voor de belichting heeft een extra knop gekregen om het draaien te vergrendelen zodat je niet meer per ongeluk de correctie kan verdraaien.

Schermafbeelding 2019 07 16 om 20.37.36

Autofocus

De Sony A7R IV heeft 567  fasedetectie AF punten die 74% van het beeld bedekken. Naast fasedetectiepunten heeft de camera ook nog meer dan 400 contrastdetectiepunten.  In APS-C heb je hierdoor bijna 100% dekking. Alleen langs de 2 korte zijdes kom je net iets tekort. Net als de A9 beschikt de Sony A7R IV over Real Time Tracking en Real Time Eye-AF en dat niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. 

Video

De Sony A7R IV is niet alleen heel goed voor fotografie, maar ook voor video. De camera kan filmen in Slog2 en Slog3 en HLG. Je kan zowel in  4K en full HD filmen zonder pixel binning in Super-35 mode. Het 4K beeld wordt dan gegenereerd van een oversampeled 6K bestand. 4K gaat echter nog steeds maar tot 30 beelden per seconde. 4K60p is er dus nog steeds niet. Hetzelfde geldt voor 10 bit. Voor zover we weten filmt de Sony A7R IV  nog steeds in maximaal 8 bit in 4:2:2. Wel werkt de Real Time Eye-AF ook in tracking  mode in video, waardoor het volgen van personen heel simpel wordt. Wat ook werkt in video is Touch Tracking. 

Geluid

Zelfs op het gebied van geluid opnemen heeft Sony iets nieuws. De Sony A7R IV heeft een nieuwe multi-interface hot shoe waardoor de camera geluid nu ook digitaal kan opnemen. Speciaal hiervoor heeft Sony een hele nieuwe microfoon ontwikkelt. De nieuwe ECM-B1 microfoon kan zowel omnidirectioneel als gericht opnemen en heeft een eigen AD-converter. Hierdoor kan hij zowel analoog als digitaal geluid uitsturen naar de Sony A7 R IV. Of de nieuwe multi-interface schoen ook volledig compatibel is met alle bestaande accessoires weten we echter niet.

A7RIV FE2470GM EXNB1M 1200

De Sony A7R IV  zal vanaf eind augustus leverbaar zijn en de verwachte verkoopprijs bedraagt € 4000,00 in West Europa en $ 3500,00 in de Verenigde Staten.

Sluit Menu