tester

005 TvdH20170215 027 1MM

© Thea van den Heuvel: Alpolic Stand CS Arnhem - UN Studio (serie Architecture & Light)

De PC NIKKOR 19mm F/4E ED is het nieuwste tiltshiftobjectief van Nikon en ook meteen de PC NIKKOR met de grootste beeldhoek ooit. Het is daarmee een welkome aanvulling op de 24, 45 en 85mm tilt-shift objectieven die Nikon al jaren in het programma heeft. PC staat voor Perspective Control. Het zijn objectieven die versteld kunnen worden om perspectief te corrigeren en scherptevlakken te verleggen. Dit soort objectieven zijn heel bruikbaar in de architectuur- en productfotografie. Daarnaast worden ze bijvoorbeeld ook gebruikt voor landschapsfotografie en portretten. De tilt-functie, waarbij het scherptevlak kan worden verlegd, is de afgelopen jaren ook veel gebruikt voor het maken van zogenaamde miniatuurfoto’s- foto’s van gewone stadslandschappen waarbij het lijkt alsof alles in het klein is nagebouwd. Met een tiltshiftobjectief krijgt een gewone digitale kleinbeeldcamera een groot deel van de mogelijkheden van de ouderwetse technische camera.

003 TvdH20170214 052 1

 © Thea van den Heuvel: Parkbrug Antwerpen - NEY & Partners (serie Architecture & Light)

Architectuurfotograaf Thea van den Heuvel

Ze is al meer dan twintig jaar een van de meest gevraagde architectuurfotografen van Nederland en is een van de oprichters van DAPh, Dutch Architectural Photographers. Dat is een collectief van gerenommeerde architectuurfotografen. Van den Heuvel werkt voor architecten, bouwbedrijven, ontwikkelaars en toeleveranciers. Haar fascinatie voor architectuur begon ooit in Engeland, waar ze ten tijde van de grote mijnstakingen een fotoserie maakte van mijnschachten. Die serie reisde als expositie door Engeland en zorgde voor extra inkomsten en aandacht voor de mijnwerkers. Na haar studie aan de Fotovakschool bleven bedrijfsfotografie en architectuur haar aandacht houden. De faculteit Bouwkunde in Arnhem werd een van haar eerste opdrachtgevers en ze benutte dat contact om er ook college’s architectuur te volgen. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in ruimte,” vertelt Van den Heuvel: “In de gebouwde omgeving en wat de invloed daarvan is op mensen.”

004 TvdH20170214 106

 © Thea van den Heuvel: Parkbrug Antwerpen - NEY & Partners (serie Architecture & Light)

Ze werkt al jaren met Nikon. De PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED en de AF-S NIKKOR 12-24 f/4G IF ED zijn haar favoriete objectieven die ze gebruikt met de 36 megapixel D800 en D810. “Die objectieven zijn heel scherp en zijn goed bruikbaar voor een breed scala aan onderwerpen,” zegt Van den Heuvel. Maar een verstelbaar objectief met meer groothoek miste ze heel erg, zeker nadat Canon een aantal jaren geleden met een 17mm tilt-shift op de markt kwam. “Ik miste zo’n objectief verschrikkelijk,” zegt ze: “En ik heb Nikon bestookt met telefoontjes en mailtjes.” Vorig jaar was ze bijna zover dat ze op het punt stond over te stappen toen ze hoorde dat Nikon toch echt met een nieuwe tiltshift zou komen.

Thea was daardoor een van de eersten die het objectief in Nederland kocht. “Ik had hem al een week toen Nikon belde dat ik er een kon komen testen,” vertelt ze. Zodra ze het objectief in haar handen had was ze om. “My god, wat is dit een mooi objectief,” dacht ze direct. De eerste tests lieten een enorm positieve indruk achter en haar oordeel over het objectief is in de maanden daarna alleen maar beter geworden. De PC-Nikkor 19mm heeft ondanks de grote beeldhoek geen last van lichtafval, zelfs niet bij extreme verstellingen. Het objectief is meer vertekeningsvrij dan bijvoorbeeld de minder extreme maar iets oudere 24mm PC-E Nikkor. Voor architectuurfotografie is dat natuurlijk een enorm pluspunt. De invloed van nieuwere coatings is ook duidelijk te zien. “Het objectief heeft totaal geen last van flare,” zegt Van den Heuvel: “Gewoon 0%.” De constructie vindt ze ook verbeterd. De verstellingen zijn nu beter vergrendeld waardoor je geen last meer hebt van onbedoelde verstellingen. In de afgelopen maanden heeft ze al een flink aantal opdrachten met de 19mm uitgevoerd en het is nu haar meest favoriete objectief.

NikonTiltShift

Steun ons en koop via deze links
 

 

Ivo Freriks
Author: Ivo Freriks
With Camera Review Stuff I hope to make a modest contribution to the pleasure that you get from photography. By testing cameras and lenses in the same way, evluating the results and weighing up the pros and cons, I hope to help you find the right camera or lens.

Free Bokeh Beauty eBook