Tools JX Error: Definition with ID 201 does not exist.

Zoomlens testen (WYSIWYG) (3)

zoom

Zijn objectieven met een vaste brandpuntsafstand altijd beter dan zoomlenzen? Dat is niet meer het geval. Er zijn diverse zoomlenzen die hogere optische prestaties neerzetten in onze testen. Objectieven met een vaste brandpuntsafstand zijn wel vaak lichtsterker en compacter  dan zoomlenzen. Ook zijn er veel fotogrefen die er van overtuigd zijn dat het werken met een vsat brandpunt mooiere foto's oplevert, omdat je veel bewuster met de compositei bezig bent.
De prestaties van de objectieven in deze tabel zijn op basis van "What you see is what you get (WYSIWYG)" als je opnames in de camera opslaat als jpg, met alle mogelijke in-camera lenscorrecties aan ("What you see is what you get"). De macro objectieven zijn niet in het macrobereik getest, maar hebben dezelfde testprocedure doorlopen als alle andere objectieven. Hierdoor kan je de scores van de macro objectieven rechtstreeks vergelijken met andere typen objectieven. Als een objectief getest is op een camera met een APS-C of micro-43 sensor, dan zijn de brandpuntsafstanden omgerekend naar een camera met een volformaat sensor (mm@ff). Door deze omrekening wordt de beeldhoek gelijk en kan je lenzen op camera's met verschillende sensortypes vergelijken. Er zijn scores voor scherpte (Res), chromatische aberratie (CA), lichtafval (Vign) en vervorming (Dist). Hoe hoger de score, des te beter de prestatie. De hoogste score is een 9,9. Let op: lensscores worden mede bepaald door de testcamera (megapixels, sensorgrootte, omzetting naar jpg).

Puur & RAW

Er is een andere, "Puur and RAW", tabel met testresultaten op basis van RAW testresultaten, waar geen coorecties voor chromatische aberratie, vervorming of lichtafaval zijn toegepast Die scores benaderen de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.

Vatting
Sensor
Brand
Lens

Tools JX Error: Definition with ID 201 does not exist.

Ivo Freriks
Author: Ivo Freriks
With Camera Review Stuff I hope to make a modest contribution to the pleasure that you get from photography. By testing cameras and lenses in the same way, evluating the results and weighing up the pros and cons, I hope to help you find the right camera or lens.

Free Bokeh Beauty eBook