(P)review Fujifilm X-E4

  • Bericht auteur:
Fujifilm X-E4 packshot

De Fujifilm X-E4 is de nieuwste camera in de X-E familie. Net als de voorgangers is het design gebaseerd op de klassieke meetzoekercamera’s van weleer. Maar aan de binnenkant heeft de X-E4 dezelfde onderdelen als het vlaggenschip in de X-reeks, de X-T4. Je mag van deze compacte camera dus dezelfde uitmuntende prestaties verwachten.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-E4:

VOORDELEN

Nadelen

  • compact en licht
  • n.b.

De X-E4 met het nieuwe Fujinon XF27mm F2.8 R WR objectief is amper groter dan de camera’s uit de populaire X100 serie.

Het is een beproefd recept bij Fujifilm: een krachtige nieuwe sensor en beeldprocessor debuteren in het topmodel, en verschijnen even later ook in goedkopere modellen. Dat gebeurt nu weer met de Fujifilm X-E4. Net als de andere camera’s uit de X-E reeks is hij erg compact en licht: hij meet 121,3mm x 72,9mm x 32,7mm en weegt slechts 364 gram. Daarmee is het de meest compacte camera uit de vierde generatie van de X-serie. De X-E4 samen met het nieuwe Fujinon XF27mm F2.8 R WR objectief is amper groter dan de camera’s uit de populaire X100 serie.

Aan het iconische design werd niet gesleuteld. De Fujifilm X-E4 is verkrijgbaar in zwart en in zilver-zwart, en doet denken aan klassieke meetzoekercamera’s uit de jaren zeventig. Nieuw is wel dat het lcd-scherm aan de achterzijde van de camera 180 graden naar boven gedraaid kan worden, zodat je de camera makkelijk voor selfies kunt gebruiken. Anders dan bij de X-T4 kan het scherm echter niet volledig uitklappen en roteren.

Het design en de functies van de knoppen zijn wel aangepast. De Fujifilm X-E4 heeft op het sluitertijdwiel nu de nieuwe positie P (Programmastand) gekregen waardoor de camera snel in automaat stand te schakelen is. Speciaal voor de X-E4 ontwikkelde FUJIFILM een special thumbgrip (TR-XE4) en handgrip MHG-XE4) voor meer stabiliteit en grip. Deze accessoires worden in een X-E 4 kit en optioneel verkrijgbaar.

Fujifilm X-E4: prestaties

De nieuwe Fujifilm X-E4 bevat dezelfde sensor en processor als de topmodellen uit de X Serie. De 26 megapixel BSI CMOS sensor van de vierde generatie en de Quad Core X-Processor maken een hoge reekssnelheid mogelijk: 8 beelden per seconden met mechanische sluiter, 20 beelden per seconde met elektronische sluiter en 30 beelden per seconde met een 1,25x crop. Ook het autofocussysteem is hetzelfde als in de X-T4, met fasedetectiepixels die de hele sensor afdekken. De camera kan volgens Fujifilm al binnen 0,02 seconde scherpstellen. Dankzij de ingebouwde gezicht- en oogdetectie autofocus kunnen ook personen makkelijk gefotografeerd of gefilmd worden. De camera kan scherpstellen in donkere lichtsituaties (tot -7EV). De X-E4 registreert oversampled 6K ‘footage’ en maakt daarmee 4K 4:2:0 8-bit video-opnames aan 30 fps op een SD geheugenkaart. Bij gebruikt van een externe recorder zijn opnames in 4K 4:2:2 10-bit aan 30 fps mogelijk.

De Fujifilm X-E4 beschikt uiteraard over de gekende filmsimulaties van Fujifilm, waaronder Velvia en Eterna Bleach Bypass.

Fujifilm X-E4 in de praktijk

 Fujifilm X-E4
 specificaties
  
sensor26 Mp
video4K 30 fps
ISOISO 160 tot 12800 (80-51200 uitbr.)
max. seriesnelheid30 fps
opslagmedia1x  SD/SDHC/SDXC (UHS-II)
capaciteit accun.n.b.
afmetingen121 x 73 x 33 mm
gewicht (incl accu)364 g
verkoopprijs€ 899,- (body)
importeurwww.fujifilm.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm X-E4

Zodra we een testtoestel ontvangen zullen we een volledige test publiceren.

De Fujifilm X-E4 wordt in eind februari beschikbaar in zwart of zilver voor een adviesprijs van €899,-. Er komen ook een kit met het nieuwe Fujinon XF27mm F2.8 R WR objectief (€1.049,-) en een kit met Thumb rest TR XE4 en de Handgreep MHG-XE4 (€999,-)