Good Stuff Awards 2015: beste camera’s van 2015

De beste camera’s en lenzen zijn meestal niet de goedkoopste. Daarom publiceren we met enige regelmaat  “Ivo’s keuze” voor producten met een aantrekkelijke prijs / kwaliteitsverhouding. Maar aan het einde van het jaar delen we “Good Stuff! Awards” uit aan systeem camera’s en lenzen met de hoogste beeldkwaliteit, ongeacht de winkelprijs. “Good Stuff! Awards” worden toegekend op basis van de beeldkwaliteit die we in onze praktijk- en labtesten hebben waargenomen. We geven dus geen Awrds aan producten die we niet zelf hebben getest.
Beeldkwaliteit zou niet het enige criterium moeten zijn, op grond waarvan je een camera kiest. Met een uitbreiding van de scores met de veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid van camera’s zijn we nu – as we speak – achter de schermen druk bezig, in de hoop het project voor 1 januari af te ronden.

Omdat er vele verschillende types fotografen zijn, met andere voorkeuren, hebben we de camera’s opgedeeld in een paar categorieΓ«n. Het maakt ons voor de “Good Stuff! Awards” niet uit in welk jaar een camera of lens is verschenen. Integendeel, want de prijs/kwaliteitsverhouding van oudere producten is meestal beter. Bij gelijkwaardige beeldkwaliteit kiezen we het oudere model. Om jullie niet blij te maken met een dode mus, geven we “Good Stuff! Awards” aan camera’s, die nog te koop zijn.

Trend: Spiegelloze systeemcamera, 4K video, beeldstabilisatie en megapixels zijn sexy

OM D E M5 Mark II

In 2015 werden er minder camera’s verkocht dan in 2014. Iedereen hoopt dat de bodem in de markt nu ongeveer is bereikt. Systeem camera’s zonder spiegel stellen nauwkeuriger scherp dan een spiegelreflex camera, zijn lichter en compacter en bieden meestal meer video mogelijkheden. De spiegelreflexcamera verloor dan ook in de afgelopen jaren snel terrein aan de spiegelloze systeemcamera’s van Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Samsung en Sony. Ook Canon heeft aangekondigd in 2016 serieus werk te willen maken van de spiegelloze systeem camera’s. Is dat het einde van de s[iegelreflex? Op korte termijn nog niet.In de afgelopen jaren steeg de omzet van spiegelloze systeemcamera ’s ten koste van de omzet van spiegelreflex camera’s. Mogelijk begint er zich nu een soort evenwicht af te tekenen. 

Nadat we vorig jaar spraken van een pauze in de megapixelrace, zagen we in 2015 op alle fronten camera’s met een hogere resolutie, met twee 50 megapixel spiegelreflex camera’s (Canon 5Ds en Canon 5DsR) als meest duidelijke voorbeelden. Ook de toepassing van een hoge resolutie techniek die eerder alleen in Hasselblad camera’s was te vinden, maar dan in een betaalbare micro-43 camera (Olympus OM-D E-M5 mk2), is ronduit spectaculair.

Een andere spectaculaire ontwikkeling is de verbetering van In-Body beeldstabilisatie. Panasonic boekte vooruitgang met de in-body beeldstabilisatie in de Panasonic GX8. Olympus slaagde er in om de beeldstabilisatie in een zeer compacte camera (Olympus OM-D E-M10 mk2) nofg verder te verbeteren, waarbij het verbazingwekkend is om te zien dat je met deze camera stabiele filmopnames kan maken uit de hand. En Sony kwam met In-bdy beeldstabilisatie in de Sony A7 serie. Het is natuurlijk niet gek dat we na de pixelrace op het punt beeldstabilisatie komen, want de moderne camera’s zijn veel gevoeliger voor vibraties veroorzaakt door fotograaf of camera dan de camera’s van een paar jaar geleden. Als je de gemaakte opnames op 100% bekijkt op een goed beeldscherm. Want als je een klein afdrukje maakt, dan zie je de verschillen niet.

Beste camera 2015: Sony Alpha 7R mk2

700ILCE 7RM2 wFE2470Z front

Het zal niemand verbazen dat de beste camera met een volformaat sensor ook de beste camera van alle categorieën is. Tot voor kort stond de Nikon D810 vele maanden lang onaangetast op de eerste positie. De Nikon D810 is wat dat betreft een waardige opvolger van de Nikon D800E, die zowel in 2012 als 2013 een Good StuffAward in de wacht wist te slepen. Maar op de valreep is de Nikon D810 van de eerste plaats verdreven door de Sony A7R mk2: met 43 megapixels (in plaats van 36), een hoger dynamisch bereik en een hogere signaal ruisverhouding zet Sony met de Sony A7R mk2 de nieuwe norm. Zonder gebruik van een externe recorder is het mogelijk om 4K opnames te maken met deze camera, waardoor de Sony A7R mk2 een supercompacte camera voor de professionele fotograaf (die fotograferen steeds vaker afwisselen met video, om zo toch voldoende inkomsten te genereren) is geworden. We zijn nog geen enkele camera tegen gekomen on onze testen, die zo snel en nauwkeurig scherpstelt, als deze camera. De kans is groot, dat als we volgend jaar met een uitgebreide camerawaardering, inclusief gebruiksgemak en veelzijdigheid komen, deze camera nog steeds boven aan de lijst zal staan. Is dit de perfect camera, die niets meer te wensen over laat? Dat niet, zoals je kan lezen in onze Sony A7R mk2 review. 

 

Beste full-frame spiegelreflex camera 2015: Nikon D810

Nikon D810
De Nikon D810 weet dit jaar net als vorig jaar een Good StuffAward in de wacht te slepen. Vergelijk je de beeldkwaliteit van camera’s met 36 megapixels of meer met elkaar, dan is het zeer moeilijk om nog verschillen te zien. Wat megapixels betreft, hoef je een Nikon D800E of D810 zeker niet te vervangen door een andere camera. De kans is groot, dat voor camera’s met 36 megapixels of meer de keuze van de lens belangrijker is voor de uiteindelijke beeldkwaliteit, dan het aantal megapixels. Op basis van het sublieme dynamisch bereik en de hele hoge signaal ruisverhouding scoort de Nikon D810 wat beeldkwaliteit betreft daarom ook hoger in onze lijst dan de Canon 5Ds. De “Highlight weighted mode” van de Nikon D810 (en D750) maakt duidelijk verschil: hierdoor heb je bij een Nikon D810 bij het maken van opnames met extreme lichtintensiteitsverschillen (concert, nacht of tegenlicht) nog minder last van eventuele uitgebleekte hooglichten.

Beste APS-C camera 2014: Nikon D7200 & Samsung NX1

D7200front

De eerst plaats onder de camera’s met een APS-C / DX sensor wordt wat ons betreft gedeeld door een spiegelreflex camera (Nikon D7200) en een spiegelloze systeem camera (Samsung NX1). De Nikon D7200 biedt de hoogste beeldkwaliteit voor foto’s. Menige camera met een volformaat sensor verliest het van de Nikon D7200 op het onderdeel beeldkwaliteit als je van beide camera’s op een beeldscherm opnames bekijkt die tot 100% zijn uitvergroot. Niet alleen de resolutie is – met dankzij het ontbreken van een anti-alias filter – heel erg hoog, ook het dynamisch bereik van deze camera is fantastisch. 
De Samsung NX1 zit boordevol technische innovaties en werd dan ook door DpReview uitgeroepen tot meest innovatieve camera van het jaar. De Samsung biedt de hoogste beeldkwaliteit bij video van alle camera’s met een crop-sensor en bovendien een hele hoge beeldkwaliteit voor foto’s. Opmerkelijk aan de Samsung NX1 is verder het uitgebreide en snelle AF systeem en het grote aantal opnames dat je met deze camera kan maken voordat de buffer vol is. Op dat punt versloeg de Samsung NX1 in onze testen zelfs de Canon 7D mk2.

NX1
{insertgrid ID = 379}

Beste “meetzoeker” camera in 2015: Panasonic GX8

GX8 k front H FS1442A KA LVF PopUp
Sommige fotografen verkiezen de ergonomie van een meetzoekercamera boven een spiegelreflex. Met name bij straatfotografen, bruiloftsfotografen en reportage fotografen zijn dit soort camera’s – denk ook aan Leica – populair. We testen dit soort camera’s nog te weinig naar onze smaak (tot nu toe: de GX7 en GX8 van Panasonic). Toch zouden we liefhebbers van dit type camera te kort doen als we geen “meetzoeker” camera zouden vermelden. 
Wie met het rechteroog door de zoeker van de Panasonic GX8 kijkt, raakt niet met de neus het beeldscherm achterop de camera. Bij de meeste andere systeemcamera’s, waar de zoeker in het midden zit, is dat wel het geval. Deze camera heeft een systeem camera een touch screen en een zoeker in het midden, dan maak je onbedoeld een foto zodra je neus het beeldscherm raakt. De Panasonic GX8 is degelijk gebouwd, heeft een gedistingeerd uiterlijk en houdt heerlijk vast. De beeldkwaliteit – inclusief 4K video – is voortreffelijk. Voor straatfotografen on-a-budget is de GX7 – Good Stuff! winnaar van vorig jaar – een aanrader, omdat de prijs van deze camera fors is gedaald door de komst van de GX8. Terwijl de beeldkwaliteit en het gebruiksgemak gelijk gebleven zijn.

Verrassing van 2015: beeldkwaliteit van een 1 inch sensor:

J5 front

Nikon 1 = meest compacte systeem camera systeem

De verrassing van 2015 was wat mij betreft de hoge beeldkwaliteit van moderne 1 inch sensoren.

In theorie zou een grotere sensor een betere signaal/ruis verhouding moeten hebben dan een kleine sensor. Want met een groter oppervlak kan je meer licht opvangen en heb je dus minder last van ruis. In de praktijk zie je dat niet altijd terug, omdat de kwaliteit van de sensor verschilt per fabrikant. Enkele van de modernste sensoren (Sony A7R mk2, Samsung NX500, Samsung NX1 Nikon J5) hebben bijvoorbeeld een Back Side Illuminated  (BSI) sensor, waarvan de afzonderlijke pixels meer licht opvangen dan traditionele CMOS sensoren. Maar ook de ruisonderdrukking en de toepassing van micro-lenzen op de sensoren verschillen per fabrikant, waardoor een kleine sensor van de ene fabrikant (bijna) net zo goed kan zijn als een grotere sensor van een andere fabrikant. Dat is een van de redenen waarom we de beeldkwaliteit van camera’s en lenzen op dezelfde manier beoordelen, ongeacht de sensor grootte.

We testten tot nu toe alleen systeem camera’s (=camera’s met verwisselbare lenzen) met een volformaat (24 x 36 mm), APS-C/DX (~15 x 22mm), micro-43 (17 x 13 mm) of 1 inch (13 x 9 mm) sensor. De eerste Nikon 1 camera’s – met de kleinste sensoren die we testen – staan onder aan in ons testoverzicht. Oudere camera’s als de Nikon V1 en J3 bieden een aanmerkelijk betere beeldkwaliteit dan de meeste compact camera’s met een vaste lens en een sensor van 8 bij 6mm of smart phones met een nog kleinere sensor. Toch staan de oudere Nikon 1 camera’s in ons testoverzicht onderaan, omdat de beeldkwaliteit van de grotere camera’s met grotere sensoren hoger is. Zeker boven de 400 ISO zie je de verschillen.

Maar de techniek staat niet stil. In 2015 hebben we twee camera’s met een 1 inch sensor – de Panasononic FZ1000 en de Nikon J5 –  getest, waarvan de beeldkwaliteit verrassend goed is. Met name voor fotografen die zelden gebruik maken van 1600 ISO of meer, kunnen voor een veel compactere camera kiezen zonder bang te zijn voor te veel ruis. Wie een paar jaar geleden tevreden was met de beeldkwaliteit van een spiegelreflex camera, bereikt met de Nikon J5 dezelfde kwaliteit met een veel kleinere camera en eveneens veel kleinere lenzen. De autofocus van de Nikon 1 is sneller en nauwkeuriger dan de AF van spiegelreflex camera’s van een paar geleden. Wie had dat een paar jaar geleden verwacht?   

Sluit Menu