Volwassen: Olympus OM-D E-M1X

Olympus brengt met de OM-D E-M1X een Micro Four Thirds camera op de markt voor de meest veeleisende gebruikers. De camera is groter dan alle eerder uitgebrachte Micro Four Thirds modellen,  maar biedt dan ook mogelijkheden die we nog niet eerder gezien hebben, zelfs niet op camera’s van andere fabrikanten. Multi Shot opnames met hoge resolutie uit de hand? Het kan nu, met de E-M1X.

 Volwassen camera voor sport en natuur: Olympus OM-D E-M1X

475BC37F 548F 4C01 9C3D DECE9549BBA3

De Olympus OM-D E-M1X is een camera die voorkomt uit de wensen van Olympus gebruikers. Naast een aantal verfijningen van al bestaande functies zijn er ook mogelijkheden toegevoegd die nog op geen enkele camera bestonden, maar waarvan gebruikers wel hoopten dat ze eens mogelijk zouden worden. De belangrijkste daarvan is misschien wel de mogelijkheid om de hoge resolutie functie nu ook uit de hand te kunnen gebruiken. Om dit mogelijk te maken moest de camera meer rekenkracht krijgen en is ook de beeldstabilisatie nog weer verder verbeterd. En ook daar profiteer je als gebruiker weer op heel veel manieren van. De OM-D E-M1X zal vanwege zijn afmetingen en gewicht, de camera weegt 995 gram, vanzelfsprekend niet iedere gebruiker van Micro Four Thirds aanspreken. De E-M1X is er niet voor gebruikers die het systeem vooral kopen vanwege de compactheid en lichtheid.  Dit is wel de ultieme camera voor sport- en vooral natuurfotografen die gekozen hebben voor Olympus vanwege de compactheid en de kwaliteit van de lange teleobjectieven en de ongekende betrouwbaarheid van de camera’s onder alle weersomstandigheden. Voor deze gebruikers is er nu een camera die je staand of liggend op exact dezelfde manier kan gebruiken, waarmee je uit de hand kan fotograferen met hele lange sluitertijden en waarmee je zonder statief opnames kan maken met een hoge resolutie. 

Robuuste body

Op het eerste gezicht lijkt de Olympus OM-D E-M1X wellicht op een gewone E-M1 Mark II met een aangebouwde grip. Dat klopt tot op zekere hoogte, maar de E-M1X is meer dan dat. Het klopt, omdat de E-M1X een model is dat naast de E-M1 Mark II komt en veel met deze camera deelt. Het is dus geen vervange van de E-M1 Mark II. Het klopt ook weer niet, omdat de E-M1X zoveel verfijningen biedt ten opzichte van de E-M1 Mark II dat je hier toch ook wel weer van een nieuw model mag spreken. Dat merk je al meteen als je de camera hanteert. Olympus heeft veel moeite gestoken in de positionering van alle knoppen. Hierdoor heb je als gebruiker altijd dezelfde knoppen op dezelfde plaatsen, ongeacht of je de camera horizontaal of vertikaal gebruikt. Er zitten zelfs twee autofocus joysticks op! Dat maakt het volkomen intuïtief gebruiken van de camera heel eenvoudig. De camera is weliswaar groot en voor een Micro Four Thirds model zwaar, maar de handligging is perfect en het gewicht is nog altijd een heel stuk lager dan van vergelijkbare full frame modellen als de Canon EOS 1DX of de Nikon D5. De OM-D E-M1X beschikt nu ook over een elektronische zoeker met de grootste zoekervergroting. Die is maar liefst 0,83x. Je zit hierdoor echt ‘in je onderwerp’. Wel jammer is dat de resolutie van 2,36 megapixel niet ook meteen verhoogd is naar 3,6. In de body zitten nu twee van de modernste TruePic VIII processoren die samen zorgen voor veel rekenkracht en hierdoor nieuwe functies mogelijk maken. De grotere body biedt nu plaats aan twee accu’s die ook nog eens via USB geladen kunnen worden. Van de E-M1 Mark II hebben we al geleerd dat je met een van deze accu’s gemakkelijk twee- tot drieduizend foto’s per accu kan halen, als je vooral fotografeert en niet enkel op het scherm of door de zoeker loopt te kijken. Met twee accu’s zal je dus zelden zonder stroom komen te zitten. De afdichting van de body is nog verder verbeterd, waarbij Olympus gebruik maakt van tests die strenger zijn dan de IPX1 norm. Flinke regenbuien, strenge vorst, sneeuwval en stofstormen zouden voor de E-M1X geen probleem moeten zijn. Het Super Sonic Wave Filter is nu ook voorzien van een speciale coating waardoor er niets meer aan het filter moet kunnen hechten en stof en vuil bij het inschakelen van het filter er vanaf worden gekatapulteerd. De grotere body heeft Olympus ook de mogelijkheid gegeven om een extra heat sink in te bouwen waardoor het opwarmen van de camera wordt tegengegaan. 

3AF64C91 33F9 4D4E 8EA7 05794A5709A0

Hand held High Res en ND-filter 

De combinatie van verbeterde hardware en extra rekenkracht heeft geleid tot mogelijkheden die we nog niet eerder hebben gezien in fotocamera’s. De belangrijkste daarvan is wellicht de mogelijkheid om hoge resolutie bestanden te maken door meerdere opnames uit de hand te schieten die in de camera worden samengevoegd. Dit was een lang gekoesterde wens van veel Olympus gebruikers en is nu werkelijkheid geworden op de OM-D E-M1X. Op voorgaande modellen was de Hoge Resolutie functie ook wel aanwezig, maar werkte het alleen wanneer de camera op statief stond. En hoe natuurlijk dat ook is voor serieuze landschapsfotografen, het was toch wel een beperking die niet strookte met de droom van ultieme mobiliteit die Olympus voorstaat. Door het verbeteren van de beeldstabilisatie en het vergroten van de rekenkracht kan je nu dus hoge resolutie bestanden uit de hand schieten. Hierbij maakt de camera een reeks opnames die toe een enkel 50 megapixel bestand worden samengevoegd. We hebben de functie zelf kunnen uitproberen en het werkt prima. De enige beperkingen zijn nu nog dat de sluitertijd voldoende kort moet zijn en dat het onderwerp gedurende de gehele belichting niet mag bewegen. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor single shot opnames, maar bij de hoge resolutie functie neemt de camera een hele reeks opnames en mag je je onderwerp van de eerste tot de laatste opname niet bewegen. Deze opname van de Elbe bij Hamburg werd uit de hand gemaakt met grijs en donker weer. Geen ideale omstandigheden, maar het geeft een idee wat je mag verwachten uit de E-M1X. De high res bestanden zijn 8180×6120 pixels. Ga er met je muis over om een 100% crop te zien.

P1230005

Dezelfde techniek gebruikt de E-M1X ook voor een andere nieuwe functie: een elektonisch ND filter. Ook bij deze functie worden meerdere opnames samengevoegd. Maar anders dan bij de hoge resolutie stand, benadrukt het ND filter juist de verschillen tussen opnames in plaats van dat hij ze zo scherp mogelijk probeert samen te voegen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld stromend water steeds minder gedetailleerd en vloeiend. 

Verbeterde beeldstabilisatie

Beide functies, de hoge resolutiestand en het elektronisch ND filter maken beide gebruik van de verbeterde beeldstabilisatie. Op de E-M1 Mark II corrigeerde die al tot een ongelooflijke 6,5 stops in combinatie met Olympus objectieven met ingebouwde beeldstabilisatie als de 12-100mm f/4 en de 300mm f/4. De E-M1X voegt daar nog een volle stop aan toe. Tijdens de introductie liet Olympus scherpte beelden op groot formaat zien die met sluitertijden tot 4 seconden uit de hand waren gemaakt. De effectiviteit van de beeldstabilisatie maakt het ook mogelijk om met lange telelenzen zelfs onder minder goede omstandigheden uit de hand te werken.

5DD6513B 5D30 4DBA B9D9 EB88532CF75D

 De foto die Donal Boyd in Namibië nam van twee jachtluipaardwelpen was op ongeveer hetzelfde formaat geprint te bewonderen tijdens de introductie van de E-M1X. Nog bijzonderder dan de scherpte bij een sluitertijd van 1/125e seconde met een 300mm was het verhaal dat Donal over de opname vertelde. Om de dieren precies goed in beeld te krijgen, moest hij zijn arm met de camera uitstrekken door een struik heen. Zo moest hij blijven zitten,  met zijn haar in de takken, kijkend naar het uitgeklapte en gedraaide scherm tot beide dieren opkeken en hij een kortstondig moment contact met ze had. Op zo’n manier een opname maken met een objectief met een beeldhoek die overeenkomt met die van  een 600mm op full frame, kan je je eigenlijk met bijna geen enkele andere camera voorstellen.

AF- en snelheid

Andere verbeteringen vinden we bij de E-M1X bij de autofocus. Olympus heeft het gemakkelijker gemaakt om groepen van AF-punten te plaatsen waar je ze maar wilt hebben met verschillende AF-target modes. Ook maakt de E-M1X voor het eerst gebruik van Intelligent Subject Detection AF. Dit is gebaseerd op AI-algoritme en het zorgt ervoor dat de camera onderwerpen ook echt kan herkennen en volgen en daarbij het aantal autofocuspunten kan vergroten of verkleinen afhankelijk van de afstand van het onderwerp tot de camera. Voorlopig werkt het met drie soorten onderwerpen die door de programmeurs zijn ingevoerd in de E-M1X: motorsport, treinen en vliegtuigen. Meer onderwerpen zullen in de toekomst via fimware updates worden toegevoegd. De gevoeligheid van de AF is ook verbeterd, tot maar liefst -6EV (bij gebruik van een f/1.2 objectief). Dat is niet uniek, omdat de Canon EOS R dit met de 50mm f/1.2 ook kan, maar het is nog steeds wel heel bijzonder. Zonder autofocus kan je met de E-M1X ook nog steeds in ProCapture opnames maken tot 60 beelden per seconde in volle resolutie en dat is nog steeds een record. Al die data kan op de E-M1X snel worden weggeschreven naar twee snelLe UHS-II kaarten.

8EFEAAF0 CC1D 43B5 A0AA 50D393AF80CE

Nog meer mogelijk

De OM-D E-M1X is ook verbeterd op het gebied van videomogelijkheden. Zo kan je met de E-M1X nu ook filmen met een log profiel in 4K video. Ook kan de je met de E-M1X via wifi opnames tijdens het fotograferen automatisch overzetten naar een computer met de nieuwe Olympus Capture camerabesturingssoftware. Van de Olympus Tough camera‘s kennen we de ingebouwde GPS sensor, temperatuur- en manometer en het kompas. Deze zogenaamde veldsensoren zijn ook ingebouwd in de E-M1X waardoor het terugvinden van de exacte opnamelocatie en richting zelfs na jaren nog heel eenvoudig is. Ook heeft de E-M1X een ingebouwde antiflicker stand voor constante belichting bij het fotograferen met kunstlicht,

De verwachte verkoopprijs voor de Olympus OM-D E-M1X is 2999 euro.

Sluit Menu