(P)review: Canon EOS R3 – snelste EOS, nieuwe functies

Canon heeft een nieuwe camera aangekondigd. Het is de Canon EOS R3. Het is een spiegelloze systeemcamera die boven de EOS R5 komt en met zijn aangebouwde verticale grip wel iets weg heeft van de Canon EOS 1D X.  De EOS R3 is gemaakt voor fotografen die houden van snelheid en die maar een kans krijgen om het perfecte beeld te schieten.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon EOS R3:

VOORDELEN

Nadelen

 • Snelle AF en 30 bps.

 • Geïntegreerde verticale grip

 • Ooggestuurde autofocus

 • Degelijk en weerbestendig

 • 6K raw video

 • Video niet beperkt tot 30 min.

 • 8 stops beeldstabilisatie

 • AF tot -7EV

 • Draai- en kantelbaar scherm

 • Compacter dan EOS 1D X

 • Snelste sluitertijd: 1/64.000e

 • Slimme hotshoe

 • Prijs

 • Afmetingen en gewicht

Voor fotografen die de EOS R5 niet voldoende snel vinden, is de EOS R3 een camera om naar uit te kijken.

Introductie

Meestal wordt de introductie van een nieuwe camera zo lang mogelijk stil gehouden. Dat gold niet voor het nieuwe, voorlopige topmodel van Canon: de EOS R3. In de aanloop naar de introductie heeft Canon steeds meer details bekend gemaakt. Nu weten we precies hoe hij er uit ziet en wat hij kan. De EOS R3 is officieel geen ‘1’ model, maar biedt wel de hoogste snelheid en beste mogelijkheden van alle Canon camera’s voor fotografen die maar 1 keer de kans krijgen om het perfecte beeld te schieten.

Ooggestuurde AF

De camera is direct herkenbaar als een spiegelloze Canon. Met zijn vast aangebouwde verticale grip heeft de EOS R3 ook veel weg van een Canon EOS 1D-camera. Opvallend genoeg heet de nieuwe camera niet de Canon EOS R1, maar R3. Dat kan betekenen dat Canon boven de EOS R3 nog ruimte ziet voor een model dat nog hogere specificaties heeft, met name waar het gaat om connectiviteit. Het kan ook zijn omdat de EOS R3 een bijzondere functie heeft die Canon voor het laatst op de analoge EOS 3 heeft gehad: ooggestuurde autofocus. Eye-AF, waarbij de camera scherp stelt op het oog van het model, is inmiddels behoorlijk standaard. Ooggestuurde autofocus is iets heel anders en de EOS R3 wordt de eerste camera sinds lange tijd die erover beschikt. Bij ooggestuurde autofocus activeert de camera het scherpstelpunt waar het oog van de fotograaf naar kijkt. Je kan hiermee dus een autofocuspunt selecteren zonder de joystick aan te raken. Dit kan zorgen voor een snellere reactietijd, wat ideaal is voor sportfotografen.

Snelle BSI-sensor

Een andere vernieuwing op de EOS 3 is de sensor. Dit is Canon’s eerste full frame BSI-stacked sensor, waarbij de sensor uit meerdere lagen bestaat en de elektronische circuits dus aan de achterzijde van de sensor liggen. Hierdoor is er aan de ene kant meer ruimte voor de pixels en aan de andere kant meer ruimte voor de circuits en voor geheugen, waardoor de sensor sneller kan worden uitgelezen. In combinatie met een nieuwe processor maakt dit opnamesnelheden tot 30 beelden per seconde met AF-tracking en automatische belichting mogelijk. De EOS R3 gaat op dit punt dus de concurrentie aan met Sony’s vlaggenschip, de A1. Uiteraard haalt de camera deze hoge snelheid alleen in de stille stand, dus met gebruik van de elektronische sluiter. Dat is overigens ook wel een bijzondere elektronische sluiter. De snelste sluitertijd is namelijk een nog niet eerder vertoonde 1/64.000e van een seconde. Flitsen met de elektronische sluiter kan ook, tot een sluitertijd van 1/180e seconde.

Connected

Voor professionele sportfotografen is een camera die snelle actie feilloos kan vastleggen niet genoeg. De beelden moeten ook snel geleverd kunnen worden. Daarom zal de EOS R3 volledig compatibel zijn met Canon’s Mobile File Transfer smartphone-app. Dit biedt nieuwe manieren om onderweg beeldmateriaal over te dragen en de workflow te versnellen via mobiele netwerkdiensten en zonder dat bekabelde LAN-apparatuur nodig is. In juni introduceert Canon versie 1.2 van haar Mobile File Transfer voor iOS via de Apple App Store. Deze versie is compatibel met Canon’s EOS-1D X Mark III, EOS R5 en EOS R6. Ondersteuning van Android zal in de toekomst worden toegevoegd. De ingebouwde wifi van de EOS R3 is echter nog niet zo snel als de externe wifi-unit die beschikbaar is voor de EOS 1D X Mark II. 

Stabiel

Een ander punt waarop de EOS R3 vernieuwd is ten opzichte van eerdere modellen is de beeldstabilisatie. Canon claimt een beste resultaat voor de EOS R3 van 8 stops in combinatie met stabilisatie op geselecteerde objectieven zoals de RF 24-105mm F4 L IS USM, gemeten in horizontale en verticale bewegingsrichting bij een brandpuntsafstand van 105mm. Dat is een stop meer dan het systeem op de EOS R5. Zelfs als je rekening houdt met een waarde die in de praktijk, afhankelijk van de omstandigheden, gauw 1 of 2 stops minder is, dan nog levert dit systeem je veel winst op. Een andere nieuwe functie die Canon heeft aangekondigd is de mogelijkheid om te flitsen met gebruik van de elektronische sluiter. Of dit alleen kan met Canon flitsers direct op de flitsschoen of ook met flitsers die los van de camera worden gebruikt is nog niet bekend.

Bouw en bediening

De EOS R3 heeft een geïntegreerde verticale grip. Hierdoor is de camera zowel in portret- als in landchapstand op dezelfde wijze te bedienen. De stof- en vochtbestendigheid ligt volgens Canon op hetzelfde niveau als bij de EOS 1D serie, wat betekent dat er met de camera onder vrijwel alle omstandigheden gewerkt kan worden. De EOS R3 heeft twee kaartsleuven voor SD en Cfexpress kaarten. De accu is een LP-E19. Dit is dezelfde die in de EOS 1D X Mark III zit.  De capaciteit hangt af van het gebruik. Gebruik je het scherm, dan haalt de camera officieel 760 opnames. Gebruik je de hoge resolutie zoeker op de hoogste kwaliteit, dan zakt dat naar 440 opnames. Bij deze testen wordt wel uitgegaan van een royaal gebruik van de zoeker en het scherm per opname. Wie veel opnames per seconde maakt, en dus per opname gemiddeld veel korter door de zoeker kijkt, zal hier gemakkelijk een veelvoud van halen. Voor de bediening beschikt de EOS R3 naast de gebruikelijke instelwielen over een multi-controller en een smart controller. De multicontroller werkt als de vertrouwde joystick, de smartcontroller werkt door er, net als bij de nieuwste EOS 1D X Mark II, er met je duim over heen te vegen.

Zoeker en scherm

De zoeker is nieuw ontwikkeld en heeft een resolutie van 5.69 megapixels. Het beeld kan 120x per seconde ververst worden. Volgens Canon blijft de verversingssnelheid hoog, ook bij bijvoorbeeld weinig licht. De zoeker heeft geen blackout meer tijdens het fotograferen. De resolutie is dus minder hoog dan die van de Sony A1, maar de zoeker van de EOS R3 beschikt wel over een HDR-functie waardoor de zoeker situaties met hoog contrast beter aan kan en de zoeker meer op een optische zoeker moet lijken. Het 4,2 megapixel scherm is uitklapbaar en niet meer vast, zoals bij de 1D camera’s. Dit geeft fotografen en filmers meer vrijheid bij het maken van opnames vanaf hoge of lage standpunten. Ook nieuw is de accessoireschoen die ook datacommunicatie en voeding mogelijk maakt voor nog nieuw te ontwikkelen accessoires.

Video

Bekijk hier de introductievideo van de EOS R3

https://www.youtube.com/watch?v=gfNd3KTBKmc

De Canon EOS R3 kan filmen in 6K tot 60 bps en 4K tot 120 bps in DCI-formaat. De 4K beelden zijn oversampeled, wat een betere beeldkwaliteit oplevert dan opnames waarbij lineskipping wordt gebruikt. De EOS R3 kan in 6K filmen in raw en beschikt ook over 10-bit Canon Log 3. Raw-video kan intern worden opgeslagen. Er is dus geen externe recorder nodig. Een andere opvallende mogelijkheid, is het maken van lange video-opnames. De EOS R3 is niet beperkt tot een half uur. Hierdoor is de EOS R3 misschien wel de meest aantrekkelijke hybride camera van Canon. Om het maximale uit de camera te halen, zijn wel (grote) Cfexpress-kaarten nodig.

Beeldkwaliteit

De EOS R3 heeft een nieuwe, 24 megapixel sensor. Het is een BSI sensor, waarbij de pixels aan de ene kant zitten en alle overige elektronica aan de andere kant. Hierdoor kunnen de pixels groter zijn en is er ook meer ruimte voor de elektronica die voor de verwerking van het beeld moet zorgen. Dat zorgt zowel voor een betere beeldkwaliteit als een hogere snelheid. Voor veel sport- en nieuwsfotografen zal 24 megapixel voldoende zijn. De bestandsgrootte is hierdoor beperkt wat bijdraagt aan een snelle verwerking. Met 24 megapixel blijft de EOS 3 wel achter bij de 50 megapixel Sony A1, die ongeveer hetzelfde kost en die ook 30 beelden per seconde haalt.

Autofocus

De EOS R3 heeft uiteraard Canon’s Dual Pixel AF, maar die is wel weer verfijnd ten opzichte van eerdere camera’s. Een van de vernieuwingen is dat de EOS R3 een verbeterde detectie van de ogen en het hoofd van het onderwerp heeft. Ook nieuw is uiteraard de Eye-Control Function, de ooggestuurde autofocus. Die werkt met drie zones waarbinnen het oog een autofocuspunt kan selecteren. De EOS R3 kan gecalibreerd worden op het oog van de fotograaf, omdat ogen bij iedereen verschillend zijn. Er zijn verschillende instellingen mogelijk zodat de camera door meerdere fotografen gebruikt kunnen worden. De instellingen kunnen worden opgeslagen op een SD-kaart en overgezet worden op een andere R3.

De autofocus kan scherpstellen bij -7EV op ISO 100. Voor scherpstellen tot -7EV is wel een objectief met een lichtsterkte van F1.2 nodig. De Canon RF 85mm F1.2L DS telt niet mee, omdat die door zijn apodisatiefilter een lagere effectieve lichtsterkte heeft. De AF-tracking is uitgebreid en bevat niet alleen algoritmes voor mensen en dieren, maar op de EOS R3 ook voor motoren en auto’s. Daarmee is de camera dus heel geschikt voor autosport. Als extra kan de camera ook de helm van de bestuurder volgen, in plaats van het hele voertuig.

Bijzondere functies

De EOS R3 heeft nog een andere vernieuwing, ten opzichte van andere EOS camera’s en dat is de slimme flitsschoen. Deze heeft extra contacten gekregen waardoor er meer mogelijk is met de flitsschoen dan alleen het aansturen van de flitser. Zo komt er een DM-E1D microfoon die direct op de camera kan worden geplaatst en die geen aparte audiokabel meer nodig heeft.

 Canon EOS R3
 specificaties
  
sensor

full frame,

24 Mp
video

6K 60p raw

ISO100-102.400 (50-204.800 uitgebreid)
max. seriesnelheid30bps
opslagmediaCFexpress en UHS II SD
capaciteit accu

760 opn. scherm, 440 opn. zoeker

afmetingen

150x143x87 mm

gewicht (incl accu)

1015 g

verkoopprijs€ 6099,99 (body)
importeurwww.canon.nl/be
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Canon EOS R3

Zodra we de EOS R3 in ons testlab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De EOS R3 is vanaf november verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €6099,99.