Preview: Canon EOS R5

Het is niet de gewoonte van Canon om een camera lang van te voren aan te kondigen. Maar voor de EOS R5 maakt Canon een uitzondering. De camera belooft dan ook echt iets bijzonders te worden. Een camera waar je wel even op wilt wachten. En al helemaal als je graag filmt. De EOS R5 wordt het (voorlopig) nieuwe vlaggenschip van de R-serie, met ingebouwde beeldstabilisatie en dubbele kaartsleuven. Maar het meest opvallend zijn wel de videospecs.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Camera X:

VOORDELEN

Nadelen

 • Ingebouwde beeldstabilisatie

  Dubbele kaartsleuven

  Weerbestendig

  Goede ergonomie

  8K video raw video bij 30 beelden per seconde

  4K video bij 120 beelden per seconde

  8K en 4K video zonder crop 

 • Kaartsleuven zijn voor verschillende formaten

Als we kijken we naar de videomogelijkheden, dan is wel duidelijk waarom er tenminste 1 CFexpress moest komen. De EOS R5 biedt namelijk 8K raw video.

De Canon EOS R5 is een camera waarvan iedereen kon zien dat hij zou komen, maar waarvan maar weinigen wisten wanneer dat het geval zou zijn. Kijken we alleen al naar alle professionele objectieven die Canon het afgelopen jaar voor de R-serie heeft uitgebracht, dan was het duidelijk dat een nieuw topmodel een kwestie van tijd was. Het is een strategie die Canon eerder heeft toegepast. Voor de komst van de Canon EOS 5DS en 5DS R, modellen met een veeleisende 50 megapixel sensor, vernieuwde Canon een aantal objectieven die tot dan toe meer dan goed genoeg leken. Op die manier waren er voor de nieuwe camera’s direct een groot aantal objectieven beschikbaar die goed presteerden met de nieuwe sensor. Met de komst van de EOS R5 zien we hetzelfde patroon. Eerst bracht Canon bijzondere objectieven uit als de RF 50mm f/1.2L, de Canon RF 28-70mm f/2L, de Canon RF 85mm f/1.2L en een volledige serie professionele zoomlenzen als de RF 15-35mm f/2.8L IS USM, de RF 24-70mm f/2.8 L IS USM en de RF 70-200mm f/2.8L IS USM. Al deze objectieven kon je natuurlijk op de prosumer EOS R of het instapmodel, de EOS RP, gebruiken, maar het was duidelijk dat ze eigenlijk bedoeld waren voor een nieuw model.

Dat nieuwe model, de EOS R5, is er nog niet. Maar we weten al wel dat hij ‘EOS R5’ gaat heten. En Canon maakt ook regelmatig nieuwe mogelijkheden van de camera bekend. Wat weten we nu al van de nieuwe EOS R5?  Voor fotografen is het in ieder geval prettig om te weten dat de EOS R5 de allereerste Canon met verwisselbare objectieven wordt met ingebouwde beeldstabilisatie. Doordat zelfs de RF 15-35mm f/2.8L IS USM over beeldstabilisatie beschikte, is dit toch een verrassing. Maar wel een hele prettige. Hierdoor zijn nu ook de lichtsterke RF 28-70mm f/2 en RF 50mm f/1.2 gestabiliseerd. De camera is ook snel, met een mechanische sluiter tot 12 beelden per seconde en een elektronische sluiter tot 20 beelden per seconde. Om al die beelden snel weg te kunnen schrijven heeft de camera twee snelle kaartsleuven. De ene is een UHS-II SD kaartsleuf, de andere een CFexpress.  Jammer dat Canon niet voor twee dezelfde sleuven heeft gekozen. Als we kijken we naar de videomogelijkheden, dan is wel duidelijk waarom er tenminste 1 CFexpress moest komen. De EOS R5 biedt namelijk 8K raw video. En dat is heel veel data.

Bouw en bediening

De Canon EOS R heeft de typische vormgeving van de R-serie, die ook weer een voortzetting is van de spiegelreflexmodellen. De R5 heeft een grote grip die zorgt voor een goede ergonomie en veel van de knoppen zitten op vrijwel dezelfde plaatsen waar ze op de spiegelreflexmodellen ook zitten. Hierdoor voelt de camera voor Canon gebruikers vertrouwd aan en zal de gewenning minimaal zijn. Net als eerder op de EOS RP ontbreekt op de EOS R5 de touchbar van de EOS R. Het was een te prijzen stap van Canon om een echt nieuwe manier van bedienen te introducren, maar in de praktijk bleek de touchbar voor veel gebruikers toch niet handig genoeg. De camera heeft een AF-joystick en de bekende grote draaischijf op de achterzijde. Het scherm is draai- en kantelbaar waardoor selfies ook tot de mogelijkheden behoren. Afmetingen en gewicht zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat de EOS R5 wat groter en zwaarder zal zijn dan de EOS R, al was het alleen maar vanwege de toevoeging van de ingebouwde beeldstabilisatie.

Autofocus

De EOS R5 beschikt uiteraard over Dual Pixel AF. Die werkt niet alleen voor stills, maar ook voor video en zelfs in 8K. En dat is bijzonder. Het maakt duidelijk dat 8K er niet alleen maar op zit om de aandacht te trekken, maar dat het een echt volledig funtioneel, goed bruikbaar filmformaat is. Een andere bijzondere optie is de mogelijkheid om scherp te stellen op de ogen van honden, katten en vogels. En dat niet alleen in de enkelvoudige S-AF autofocusstand, maar juist ook in tracking AF.

Video

Als videocamera heeft de EOS R5, zodra hij op de markt komt, vrijwel geen concurrentie. Waar Sony nog altijd niet verder komt dan 4K in 8 bit en Panasonic net een update heeft aangekondigd voor 6K raw op de Panasonic S1H  met een Atomos recorder, biedt de EOS R5 8K raw tot 29,97 beelden per seconde in full frame intern in de camera. Full frame en intern zijn hierin opvallend. De camera cropt de beelden niet en schrijft ze dus in de camera weg, zonder dat er een externe recorder nodig is. Voor filmers die op zoek zijn naar een handzame camera met de hoogste beeldkwaliteit en die typische grote sensor weergave met weinig scherptediepte, is dit een buitengewoon interessante camera. De EOS R5 is hiermee mogelijk weer net zo grensverleggend als ooit de EOS 5D Mark II was. De mogelijkheid om dit intern in de camera weg te schrijven, is bijzonder, omdat de enorme datastromen veel warmte zullen genereren. We zijn benieuwd hoe Canon dit heeft weten op te lossen. Zo zijn we bijvoorbeeld benieuwd naar de maximale duur van een enkel shot in 8K.

Naast raw kan de camera natuurlijk ook filmen in 8K tot 30 beelden per seconde in Canon Log (H.265) in 4:2:2 10-bits of  4:2:2 10-bits HDR PQ (H.265). Niet gecropte 4K video kan tot maar liefst 120 beelden per seconde in dezelfde formaten intern. Via HDMI kan 4K tot 60 beelden per seconde worden uitgestuurd. 

Canon EOS R5 IN DE PRAKTIJK

Zodra we de EOS R5 in ons test lab hebben, zullen we een complete review van de camera publiceren, inclusief uiteraard een gallery met praktijkbeelden.

Conclusie test camera X

Als fototoestel kan je het gerust zien als de opvolger van de EOS 5D Mark IV.

Nadat Canon met de 5D Mark II had gezorgd voor de grote doorbraak van filmen met een fotocamera, zijn ze op dit gebied ingehaald door Sony met de A7S reeks en recent door Panasonic met de S1H. Maar het is duidelijk dat Canon zich niet zomaar van de troon wil laten stoten. En met de EOS R5 hebben ze weer een camera die het in zich heeft om de favoriete camera te worden van alle fotografen die ook filmen, of filmers die ook fotograferen. De compacte afmetingen van de EOS R5 zorgen er voor dat de camera op een filmset ook ideaal is als extra toestel naast een filmcamera uit de EOS Cinema reeks. Als fototoestel kan je het gerust zien als de opvolger van de EOS 5D Mark IV. Meer pixels, meer snelheid en een veel uitgebreidere autofocus. Wij denken dat de EOS R5 hoge ogen gaat gooien. Nu moet hij alleen nog verkrijgbaar worden..