(P)review Canon RF 50mm F1.8 STM

De Canon RF 50mm F1.8 STM is de RF-uitvoering van Canon’s bekende en geliefde ‘nifty fifty’. Voor relatief weinig geld haal je met dit objectief een hoge beeldkwaliteit en hoge lichtsterkte in huis.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.


  • Notice: id werd verkeerd aangeroepen. Producteigenschappen mogen niet rechtstreeks aangeroepen worden. Backtrace: require('wp-blog-header.php'), require_once('wp-includes/template-loader.php'), include('/themes/oceanwp/singular.php'), get_template_part, locate_template, load_template, require('/themes/oceanwp-child/partials/single/layout.php'), get_template_part, locate_template, load_template, require('/themes/oceanwp/partials/single/content.php'), the_content, apply_filters('the_content'), WP_Hook->apply_filters, Elementor\Frontend->apply_builder_in_content, Elementor\Frontend->get_builder_content, Elementor\Core\Base\Document->print_elements_with_wrapper, Elementor\Core\Base\Document->print_elements, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Element_Base->print_content, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Element_Base->print_content, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Element_Base->print_content, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Element_Base->print in /home/tofjwopd/domains/camerastuffreview.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5311

   Deprecated: WC_Product::get_variation_id is verouderd sinds versie 3.0. Gebruik in plaats daarvan WC_Product::get_id(). It will always be the variation ID if this is a variation.. in /home/tofjwopd/domains/camerastuffreview.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4859

TESTRESULTATEN Canon RF 50mm F1.8 STM:

VOORDELEN

Nadelen

 • Lichtsterk

 • Licht

 • Klein

 • Goedkoop

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een ideaal objectief als aanvulling op een niet zo lichtsterke zoom of gewoon als standaardlensje om altijd op je camera te laten zitten.

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een lekker klein en licht objectiefje. Het is de RF-versie van de Canon EF 50mm F1.8 STM. Dat objectief is populair omdat het een aantal voordelen combineert die je in vrijwel geen enkel ander objectief tegen komt: het is licht, goedkoop, optisch uitstekend en ook nog eens lichtsterk. Meestal gaan licht en goedkoop niet samen met een goede beeldkwaliteit. Maar in het geval van deze 50mm’s kan dat wel. Daar is een logische verklaring voor. Het is het brandpunt van de klassieke standaardlens. Het optisch ontwerp is niet bijzonder complex en als je dan ook nog eens de mechanische uitvoering eenvoudig houdt door er geen L-objectief met nano-USM AF-motor van te maken, dan eindig je met een objectief dat optisch heel goed is en tegelijk aantrekkelijk geprijsd.

De toepassingsmogelijkheden van objectieven als deze RF 50mm F1.8 STM zijn groot. Door zijn relatief hoge lichtsterkte is het een prima alternatief voor een minder lichtsterke standaardzoom in situaties met weinig licht. Op F1.8 krijg je met dit objectief ook een hele geringe scherptediepte, waardoor dit een goedkope manier is om prachtig bokeh te krijgen. Je kan hierdoor mooi als portretobjectief gebruiken.  Zeker voor hoofd-en-schouder portretten is het een heel mooi objectief. Door zijn compacte afmetingen en universele brandpunt is het ook een fijn objectief voor straatfotografie.

Bouw 

Voor de Canon EF 50mm F1.8 STM, maakte Canon nog een oudere versie van de 50mm F1.8. Die had een andere bijnaam dan de ‘nifty fifty’, namelijk de ‘plastic fantastic’. Voor de nieuwe RF 50mm F1.8 STM is ook wel de nodige kunststof gebruikt, maar plastic voelt het objectief niet aan. Zoals we gewend zijn van andere STM-objectieven van Canon is het objectief degelijk gebouwd en beschikt het over een metalen bajonet. Het heeft een 7-bladig afgerond diafragma en een hele kleine 43mm filtervatting. Het optisch ontwerp lijkt op dat van de oudere 50mm F1.8 objectieven voor het EF-systeem. Maar het is niet helemaal hetzelfde en het bevat zelfs een asferisch element. En dat hebben we nog niet eerder gezien in een ‘nifty fifty’.

Het objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Op Canon camera’s met stabilisatie, zoals de EOS R5 en EOS R6 krijg je met de Canon RF 50mm F1.8 STM 7 stops beeldstabilisatie. Op de oudere EOS R en EOS RP zal je iets meer op je sluitertijd moeten letten. Het objectief heeft een scherpstelring die programmeerbaar is. Hij kan dus ook andere functies krijgen wanneer je de ring niet nodig hebt om scherp te stellen. Hij kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om het diafragma of de belichtingscorrectie in te stellen.

Scherpstelling

De Canon RF 50mm F1.8 STM heeft een STM stappenmotor. Dat is een iets eenvoudiger motor dan de nano-USM-motoren die in duurdere objectieven worden gebruikt. Voor een zo licht objectief als dit, is dat echter geen enkel probleem. STM motoren zijn net als nano-USM motoren vrijwel geruisloos, waardoor je ze probleemloos voor filmen kan gebruiken. De kortste instelafstand is 30cm en dat is 5 centimeter minder dan zijn EF-voorganger. Je kan er dus iets dichterbij mee scherpstellen.

Beeldkwaliteit

De voorgangers van de RF 50mm F1.8 STM scoorden al onveranderd hoog in onze testen, dus de verwachtingen over de beeldkwaliteit zijn hoog. We hopen de RF 50mm F1.8 STM binnenkort in ons testlab te hebben en zullen dan een volledige review publiceren.

canon.nl

 

Canon RF 50mm F1.8 STM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)46°
sensorformaatFull frame
min. instelafstand30 cm
filterdiameter43
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)69x40mm
gewicht160 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedencontrol ring
importeurwww.canon.nl/be
verkoopprijs€ 239,99
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

Conclusie Canon RF 50mm F1.8 STM op Canon EOS R5

Zodra we een testexemplaar in ons lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Canon RF 50mm F1.8 STM is vanaf december verkrijgbaar, voor een verkoopadviesprijs van € 239,99


  • Notice: id werd verkeerd aangeroepen. Producteigenschappen mogen niet rechtstreeks aangeroepen worden. Backtrace: require('wp-blog-header.php'), require_once('wp-includes/template-loader.php'), include('/themes/oceanwp/singular.php'), get_template_part, locate_template, load_template, require('/themes/oceanwp-child/partials/single/layout.php'), get_template_part, locate_template, load_template, require('/themes/oceanwp/partials/single/content.php'), the_content, apply_filters('the_content'), WP_Hook->apply_filters, Elementor\Frontend->apply_builder_in_content, Elementor\Frontend->get_builder_content, Elementor\Core\Base\Document->print_elements_with_wrapper, Elementor\Core\Base\Document->print_elements, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Element_Base->print_content, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Element_Base->print_content, Elementor\Element_Base->print_element, Elementor\Widget_Base->print_content, Elementor\Widget_Base->render_content, Elementor\Controls_Stack->rend in /home/tofjwopd/domains/camerastuffreview.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5311

   Deprecated: WC_Product::get_variation_id is verouderd sinds versie 3.0. Gebruik in plaats daarvan WC_Product::get_id(). It will always be the variation ID if this is a variation.. in /home/tofjwopd/domains/camerastuffreview.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4859