Preview: Canon RF 600mm F11 IS STM

De Canon RF 600mm F11 IS STM is een telelens voor het Canon R systeem met een aantal bijzondere eigenschappen. Het is niet bijzonder lichtsterk, met f/11 en je kan het diafragma zelfs niet eens verder sluiten. Maar dankzij die bescheiden lichtsterkte is het extreem licht voor een supertele. Het is ook nog eens heel compact op te bergen.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon RF 600mm F11 IS STM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Bijzonder licht voor een 600mm

  • Compact op te bergen

  • 1.4x en 2x Extenders

  • Lens Control Ring

  • Scherpe prijs

  • Niet lichtsterk

De Canon RF 600mm F11 IS STM is de kleinste en lichtste 600mm op de markt.

De Canon RF 600mm F11 IS STM is een supertelelens volgens een heel nieuw concept. De laatste jaren leek bij de ontwikkeling van full frame objectieven de nadruk steeds meer te liggen op een hoge lichtsterkte. Daar betaal je wel een prijs voor en die is meestal hoog. Ook het gewicht en de afmetingen van moderne objectieven zijn hierdoor meestal fors. De Canon RF 600mm F11 IS STM gaat recht tegen deze trend in. Het objectief is met f/11 niet heel erg lichtsterk. Je kan zelfs zeggen dat het een erg langzaam objectief is. Bij veel spiegelreflexcamera’s werkt de autofocus niet eens op f/11. Nu is de RF 600mm F11 IS STM ook niet gemaakt voor spiegelreflexcamera’s, maar voor het nieuwe, spiegelloze RF systeem.  En de autofocus van de R-camera’s heeft geen probleem met f/11.

Het voordeel van die lage lichtsterkte is dat je een minder glas nodig hebt. En dat zorgt voor een flink lager gewicht dan normaal is voor een 600mm. Extra gewicht is bespaard door gebruik te maken van een diffractief element, zoals we die kennen uit de DO objectieven van Canon. Canon heeft dit objectief ook nog inschuifbaar gemaakt. Hierdoor kan je het lekker klein maken als je het op wilt bergen. En ook dat is prettig als je zo’n objectief mee wilt nemen in je tas of rugzak.

Bouw

De Canon RF 600mm F11 IS STM is een heel compacte 600mm om mee te nemen. Het is 93mm in doorsnede en de lengte is 199,5mm in ingeschoven toestand. Net geen 20 centimeter dus. Voor gebruik moet het objectief worden uitgeschoven en dan wordt het 269,5 mm lang. Dat is ook nog heel bescheiden. Het gewicht is een heel aangename 930 gram. Voor een supertele is dat categorie vlieggewicht. Het lensontwerp bestaat uit 10 elementen in 7 groepen. Een van die elementen is zoals gezegd een difractief element. Dit is een soort fresnellens. Het voordeel daarvan is dat zo’n element het licht op bijna dezelfde manier kan breken als een glaselement, maar veel dunner kan zijn. Vooral in teleobjectieven, waar vaak grote glaselementen in zitten, levert dat qua gewicht veel voordeel op. De RF 600mm F11 IS STM heeft net als de overige RF objectieven een programmeerbare Control Ring. Alleen kan je er bij dit objectief dus niet het diafragma mee bedienen. Het objectief heeft maar een diafragma en dat is f/11. De lensopening is hierdoor wel altijd perfect rond, wat ook moet zorgen voor een fraai bokeh, ondanks de lage lichtsterkte. De RF 600mm F11 IS STM heeft uiteraard ook beeldstabilisatie. Bij een objectief met zo’n lang brandpunt is stabilisatie in de body zoals op de nieuwe R5 en R6 natuurlijk niet toereikend en de R en de RP hebben sowieso geen stabilisatie in de body. Volgens Canon moet de beeldstabilisatie in de 600mm goed zijn voor een winst van 5 stops. Het objectief heeft geen statiefgondel. Wel zijn er schakelaars voor het verkleinen van het scherpstelbereik en het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling.

Autofocus

 

De RF 600mm F11 IS STM werkt uiteraard perfect samen met de Dual Pixel CMOS autofocus van de R-camera’s. Het objectief heeft een STM motor voor de scherpstelling. Die zijn stil, snel en nauwkeurig. De kortste instelafstand van het objectief is 4,5 meter. Hiermee kan een vergroting van 0,14x gehaald worden. Dit is dus meer een objectief voor onderwerpen op afstand dan voor kleine objecten dichtbij.

Teleconverters

 

Voor de Canon RF 600mm F11 IS STM komen ook twee teleconverters beschikbaar. Het zijn de Extender RF 1.4x en de Extender RF 2x. Deze twee nieuwe teleconverters zijn ook bruikbaar met de RF 800mm F11 IS STM en de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM. Met de Extender RF 1.4x krijg je in combinatie met de 600mm  een 840mm F16 en met de Extender RF 2x een 1200mm F22. Omdat de kortste instelafstand gelijk blijft en de beeldhoek kleiner wordt, neemt de vergrotingsmaatstaf toe. Met de Extender RF 2x wordt de maximale vergroting 0,28x.

Beeldkwaliteit

Het objectief hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben.

 

 Canon RF 600mm F11 IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)04°10’°
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand450 cm
filterdiameter82
diafragmalamellengeen
beeldstabilisatorja
lengte119,5 – 269,5 mm
gewicht930 gr
bajonetaansluitingCanon R
bijzonderhedenvast diafragma van f/11
importeurCanon.nl
verkoopprijs€ 819,99
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 600mm F11 IS STM

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

Canon RF 600mm F11 IS STM zal vanaf eind juli beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is € 819,99