Preview: Canon RF 800mm F11 IS STM

De Canon RF 800mm F11 IS STM is een telelens voor het Canon R systeem met een aantal bijzondere eigenschappen. Het is een f/11 en je kan het diafragma niet verder sluiten. Maar dankzij die bescheiden lichtsterkte is het bijzonder licht voor een supertele. En het is intrekbaar. Dus makkelijk mee te nemen.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon RF 800mm F11 IS STM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Bijzonder licht voor een 800mm

  • Compact op te bergen

  • 1.4x en 2x Extenders

  • Lens Control Ring

  • Scherpe prijs

  • Niet lichtsterk

De Canon RF 800mm F11 IS STM is de kleinste en lichtste 800mm ter wereld.

De Canon RF 800mm F11 IS STM is een heel nieuw type supertelelens. Dit is een teleobjectief met een beperkte lichtsterkte, maar ook een heel laag gewicht en compacte afmetingen. Daarmee gaat dit objectief in tegen de stroom van de laatste jaren in. Bij veel nieuwe full frame objectieven leek de nadruk steeds meer te liggen op een hoge lichtsterkte. Dat zorgt dan ook meteen voor hogere prijzen, een hoger gewicht en grotere afmetingen. De Canon RF 800mm F11 IS STM gaat recht tegen deze trend in. Het objectief is met f/11 niet heel erg lichtsterk. Bij veel spiegelreflexcamera’s werkt de autofocus niet eens op f/11. Nu is de RF 800mm F11 IS STM ook niet gemaakt voor spiegelreflexcamera’s, maar voor het nieuwe, spiegelloze RF systeem.  En de autofocus van de R-camera’s heeft geen probleem met f/11.

De Canon RF 800mm F11 IS STM (links) is de kleinste 800mm die je op dit moment kan kopen.

Het voordeel van die lage lichtsterkte is dat je een minder glas nodig hebt. Het objectief is ook nog eens extra licht door het gebruik van een diffractief element. Canon heeft hiermee al de nodige ervaring in bijvoorbeeld de Canon EF 400mm F4 DO IS II USM. Beide oplossingen zorgen voor een flink lager gewicht dan normaal is voor een 800mm. Canon heeft dit objectief ook nog inschuifbaar gemaakt. Hierdoor kan je het lekker klein maken als je het op wilt bergen. En ook dat is prettig als je zo’n objectief mee wilt nemen in je tas of rugzak.

Bouw

In ingeschoven toestand is de Canon RF 800mm F11 IS STM heel compact om mee te nemen. Het is 102 mm in doorsnede en de lengte is 282mm in ingeschoven toestand. Voor gebruik moet het objectief worden uitgeschoven en dan wordt het 352 mm lang. Dat is minder dan de helft van het brandpunt. Dat is dus een hele bescheiden lengte, zowel tijdens transport als tijdens gebruik. Het gewicht is een heel aangename 1260 gram. Om een idee te hebben van hoe licht dat is, de Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM weegt 4,5 kg. Het lensontwerp bestaat uit 11 elementen in 8 groepen. Een van die elementen is zoals gezegd een difractief element. Dit is een soort fresnellens. Het voordeel daarvan is dat zo’n element het licht op bijna dezelfde manier kan breken als een glaselement, maar veel dunner kan zijn. Vooral in teleobjectieven, waar vaak grote glaselementen in zitten, levert dat qua gewicht veel voordeel op. De RF 800mm F11 IS STM heeft net als de overige RF objectieven een programmeerbare Control Ring. Alleen kan je er bij dit objectief dus niet het diafragma mee bedienen. Het objectief heeft maar een diafragma en dat is f/11. De lensopening is hierdoor wel altijd perfect rond, wat ook moet zorgen voor een fraai bokeh, ondanks de lage lichtsterkte. De RF 800mm F11 IS STM heeft uiteraard ook beeldstabilisatie. Bij een objectief met zo’n lang brandpunt is stabilisatie in de body zoals op de nieuwe R5 en R6 natuurlijk niet toereikend en de R en de RP hebben sowieso geen stabilisatie in de body.  Volgens Canon moet de beeldstabilisatie in de 800mm goed zijn voor een winst van 4 stops.

Autofocus

 De RF 800mm F11 IS STM heeft een STM motor voor de scherpstelling. Die zijn stil, snel en nauwkeurig. Het objectief werkt goed met de Dual Pixel AF van de Canon R-camera’s. De kortste instelafstand van het objectief is 6 meter. Hiermee kan, net als bij de RF 600mm F11 IS STM een vergroting van 0,14x gehaald worden. Dit is dus meer een objectief voor onderwerpen op afstand dan voor kleine objecten dichtbij.

Teleconverters

 Voor de Canon RF 800mm F11 IS STM komen ook twee teleconverters beschikbaar. Het zijn de Extender RF 1.4x en de Extender RF 2x. Deze twee nieuwe teleconverters zijn ook bruikbaar met de RF 800mm F11 IS STM en de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM. Met de Extender RF 1.4x krijg je in combinatie met de 800mm een 1120mm F16 en met de Extender RF 2x een 1600mm F22. Omdat de kortste instelafstand gelijk blijft en de beeldhoek kleiner wordt, neemt de vergrotingsmaatstaf toe. Met de Extender RF 2x wordt de maximale vergroting 0,28x.

Beeldkwaliteit

Het objectief hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben.

 Canon RF 800mm F11 IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)03°05’
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand600 cm
filterdiameter95
diafragmalamellengeen
beeldstabilisatorja
lengte282 – 352 mm
gewicht1260 gr
bajonetaansluitingCanon R
bijzonderhedenvast diafragma van f/11
importeurCanon.nl
verkoopprijs€ 1069,99
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 800mm F11 IS STM

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

Canon RF 800mm F11 IS STM zal vanaf eind juli beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is € 1069,99