Preview: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een kort teleobjectief dat zowel geschikt is voor (close up) portretten als macrofotografie. De toevoeging van beeldstabilisatie maakt hem ook nog eens uitstekend inzetbaar bij weinig licht.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon RF 85mm F2 Macro IS STM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Lichtsterk voor een macro

  • Beeldstabilisatie tot 8 stops

  • Geen 1:1 maar 1:2 macro

  • Niet extra weerbestendig

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een korte tele die heel breed inzetbaar is..

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een korte tele die je zowel heel goed voor portretten als voor macrofotografie kan gebruiken. Met een lichtsterkte van f/2 is  hij maar 1/3e stop minder lichtsterk dan de f/1.8 die we tegenwoordig meestal tegenkomen op 85mm objectieven. Met die f/2 is hij tegelijk een stop lichtsterker dan de meeste macro-objectieven. Dankzij die relatief hoge lichtsterkte krijg je met deze 85mm een behoorlijk onscherpe achtergrond als je portretten schiet op volle opening. En in tegenstelling tot de meeste 85mm’s kan je met dit portret ook nog eens heel dichtbij, voor hele close up portretten of zelfs alleen maar iemands oog als je dat zou willen.

 

Natuurlijk kan je die korte instelafstand ook gebruik voor bijvoorbeeld productfotografie en reproducties. Je moet daarbij wel rekening houden met het feit dat de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM niet tot 1:1 gaat zoals bijvoorbeeld de Canon EF 100mm F2.8L IS USM. De 85mm gaat maar tot 1:2, net als bijvoorbeeld de Carl Zeiss ZE Makro-Planar T* 100mm f/2.0. In vergelijking met de Carl Zeiss is de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM echter een veel moderner objectief met autofocus en beeldstabilisatie. Die stabilisatie in het objectief is op zichzelf goed voor een winst van 5 stops. Maar het kan ook samenwerken met de stabilisatie van R-camera’s als de EOS R5 en EOS R6 en zou dan een winst tot 8 stops op moeten leveren.

Bouw

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een mooi compact objectief. Het is 78mm in doorsnede en het is 90,5mm lang. Het weegt 500 gram. Dat is voor een 85mm portretlens wat aan de zware kant, maar dit is natuurlijk meer dan alleen een portretlens. En voor een macro valt het gewicht behoorlijk mee. Het objectief heeft een Lens Control Ring aan de voorzijde met een diamantvormig patroon en een brede scherpstelring in het midden. Deze heeft groeven in de lengte zodat je met je vingers een verschil tussen beide ringen zou moeten  kunnen voelen. Het objectief heeft schakelaars voor het beperken van het scherpstelbereik, het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling en het aan- of uitschakelen van de beeldstabilisatie. Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 11 groepen. En een van die lenselementen is een UD (ultra low dispersion) –element. Dat wil zeggen dat het gemaakt is van glas met een bijzondere brekingsindex. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is een heel gangbare 67mm.

Scherpstelling en autofocus

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM maakt gebruik van een STM-motor. Dat is een stappenmotor die soepel, stil en nauwkeurig zijn werk doet, zowel voor fotografie als voor film. De kortste instelafstand is 35 cm en dat zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 0,5x. Het scherpstelbereik kan worden beperkt. Er zijn drie standen: full, oneindig tot 0,5m en 0,5 – 0,35m.

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM (derde van links) is een mooie nieuwe aanwinst voor het R-systeem.

Beeldkwaliteit

Het objectief hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben.

 

 Canon RF 85mm F2 Macro IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)28°
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand35 cm
filterdiameter67
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)78×90,5 mm
gewicht500 gr
bajonetaansluitingCanon R
bijzonderhedenmacro tot 1:2
importeurCanon.nl
verkoopprijs€ 719,99
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 85mm F2 Macro IS STM

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM zal vanaf oktober beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is € 719,99