Preview: Laowa 9mm F5.6 FF RL

De Laowa 9mm F5.6 FF RL is een rectalineaire 9mm groothoek voor full frame. Dat wil zeggen dat het objectief rechte lijnen recht weergeeft, zonder fisheye effect. Zo’n objectief was er nog niet eerder. De beeldhoek is een gigantische 135 graden. Als je het idee hebt dat je met een 14mm er niet genoeg op krijgt, dan is dit misschien het objectief dat je moet hebben.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa 9mm F5.6 FF RL:

VOORDELEN

Nadelen

  • Grootste beeldhoek zonder fisheye effect

  • Degelijk gebouwd

  • Compact

  • Licht

  • Geen autofocus

  • Geen elektronische koppeling

De Laowa 9mm F5.6 FF RL is het ultieme objectief voor de ultragroothoekliefhebber.

De Laowa 9mm F5.6 FF RL is de meest extreme groothoek die er op dit moment voor full frame camera’s te koop is. Een objectief met dit brandpunt voor full frame is normaal gesproken een fisheye, met een beeldhoek van 180 graden en een extreme tonvormige vertekening. De Laowa 9mm is geen fisheye maar een rectalineair objectief. Dat wil zeggen dat het rechte lijnen ook zo goed mogelijk recht weergeeft. Een brandpunt van 9mm op een full frame camera geeft een beeldhoek van maar liefst 135 graden. Dat is een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld een 14 of 12mm supergroothoek. En het is nog altijd zichtbaar groter dan bijvoorbeeld de Voigtlander 10mm F5.6 of de Laowa 10-18mm F4-5.6 zoom. Het zorgt ervoor dat je met deze 9mm nog net iets meer in beeld kan brengen als je niet verder naar achter kan of wilt.

Die immense beeldhoek zorgt er ook voor dat de perspectivische weergave nog extremer is dan met andere groothoeken. Wat dichtbij is lijkt met dit objectief enorm groot en alles dat verder weg is zal heel snel in de diepte verdwijnen. De uitdaging met dit objectief is dus om compositorisch de voorgrond te vullen met iets dat echt de aandacht trekt. Het objectief heeft geen ‘Zero-D’ aanduiding zoals enkele andere Laowa’s. Het zal dus enige vertekening hebben, maar voor landschapsfotografen is dat meestal geen probleem. Bij architectonische opnames zal je wat voorzichter moeten zijn met het plaatsen van rechte lijnen vlak langs de beeldkaders.

De Laowa 9mm is verkrijgbaar voor Sony FE, Nikon Z, Leica M en L vatting en Panasonic full frame camera’s.

Bouw

Net als andere Loawa objectieven is de Laowa 9mm een mechanisch objectief met een metalen behuizing en een metalen schroefgang voor een soepele, handmatige scherpstelling. Ondanks de redelijk compacte afmetingen heeft het hierdoor toch wel een zekere massa. Het objectief heeft geen elektronische koppeling. Het diafragma moet je handmatig bedienen. Het optische ontwerp bestaat uit 14 elementen in 10 groepen. De Laowa heeft 2 elementen van ELD glas, 1 UHR element en twee asferische elementen. Het diafragma heeft vijf rechte bladen. Dat zorgt niet voor een fraai bokeh, maar wel voor tienpuntige sterretjes als je lichtbronnen in beeld hebt en je hoeft daar niet eens ver voor te diafragmeren. In tegenstelling tot de iets minder extreme Laowa 14mm F4 FF RL Zero-D heeft de 9mm geen filterdraad voor schroeffilters. Wel is er een magnetische filterhouder voor 100mm filters als accessoire verkrijgbaar.

Scherpstelling

De Laowa 9mm F5.6 FF RL heeft geen autofocus. Voor de meeste fotografie die je met dit objectief zult doen, is handmatige scherpstelling geen nadeel. Met een 9mm zul je heel zorgvuldig je compositie moeten bepalen. En een paar seconden extra om de scherpte precies goed te leggen, is maar een klein onderdeel van dat proces. Met een 9mm op full frame en een grootste lichtsterkte van F5.6 heb je op volle opening al heel veel scherptediepte. Zolang je tenminste ergens voorbij 1 meter scherpstelt. De Laowa 9mm kan echter veel dichterbij scherpstellen, tot maar liefst 12 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf is dan 0,21x en dat is heel veel voor een supergroothoek.

Beeldkwaliteit van de LAOWA 9mmF5.6  FF RL

De Laowa 9mm F5.6 FF RL is een heel extreem objectief, dus het zou al bijzonder zijn als de resultaten enigszins acceptabel zouden zijn. De MTF curves zien er behoorlijk uit, maar uiteraard willen we het objectief zelf testen.

We hopen snel een exemplaar in ons testlab te hebben en zullen dan een volledige review publiceren.

 

Laowa 9mm F5.6 FF RL

 specificaties
  
beeldhoek (diag)135°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand12 cm
filterdiameter
diafragmalamellen5
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)66×62 mm
gewicht350 gr
bajonetaansluitingLeica M & L, Sony FE, Nikon Z
bijzonderhedengrootste beeldhoek
importeurwww.fotovideoretail.nl
verkoopprijs€ 979,00
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 9mm F5.6 FF RL op Sony A7R III

Zodra we de Laowa 9mm F5.6 FF RL in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Laowa 9mm F5.6 FF RL is inmiddels leverbaar en de verkoopprijs is € 979,00