(P)review: Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO – Lichtsterk

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is een super lichtsterk standaardobjectief voor APS-C camera’s. Het is een puur mechanisch objectief dat dankzij die hoge lichtsterkte geschikt is voor fotografie en filmen bij weinig licht en dat liefhebbers van bokeh erg zal aanspreken.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreem hoge lichtsterkte

  • Klikloos diafragma

  • Geen autofocus

  • Geen beeldstabilisatie

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is het eerste objectief van een hele serie extreem lichtsterke objectieven van Loawa.

Introductie

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is een super lichtsterk objectief voor spiegelloze APS-C en DX-camera’s. Op deze camera’s werkt de Argus als een standaardobjectief. Door de hoge lichtsterkte is dit objectief zowel uitstekend geschikt voor opnames bij weinig licht als voor opnames met een hele geringe scherptediepte. Dat kunnen portretten zijn, maar het kunnen ook filmopnames zijn waarbij de geringe scherptediepte de filmische kwaliteit verhoogt. Dat Loawa met de Argus 33mm F0.95 CF APO ook met name op filmers mikt, blijkt ook uit het klikloze diafragma en het gebrek aan focus breathing dat dit objectief zou moeten hebben. Dankzij het klikloze diafragma kan je tijdens een filmopname de belichting aanpassen zonder dat je het licht in stapjes ziet veranderen. Doordat het objectief weinig last heeft van focus breathing kan je heel mooi de scherpte tijdens een shot verleggen zonder dat de uitkadering veranderd.

APO

De Argus 33mm F0.95 CF APO is het eerste objectief van een hele nieuwe serie. Naast deze 33mm voor APS-C en DX camera’s staan er ook een 25mm F0.95 voor Micro Four Thirds en een 35mm en 45mm F0.95 voor full frame op de planning. De Argus 33mm F0.95 CF APO is wel de enige APO van dit viertal. Dat wil zeggen dat het een apochromatisch ontwerp is dat geen last zou moeten hebben van chromatische aberraties. Dat is zeker ook voor filmers van belang. In foto’s zijn kleurfouten zijn voor een deel te corrigeren, in films is dat lastiger. De Laowa is verkrijgbaar voor Sony E, Nikon Z, Canon RF en Fujifilm X-vatting.

Bouw

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is een volledig mechanisch objectief. Het is voor een APS-C objectief vrij fors en ook niet erg licht, met een gewicht van bijna 600 gram. Maar voor een objectief met zo’n hoge lichtsterkte is dat niet ongewoon. Het beschikt over een ouderwets degelijke scherpstelring die direct de optische groep aanstuurt. Het objectief heeft ook een diafragmaring die standaard al klikloos is. Dat is vrij ongebruikelijk. Het is iets dat filmers zullen waarderen, maar waar fotografen aan zullen moeten wennen. Door het ontbreken van een elektronische koppeling met de camera, zul je dus op het objectief moeten kijken om ongeveer te zien op welk diafragma je werkt. Een fijne bijkomstigheid van de bijna ouderwetse bouwwijze, is dat het objectief ook een scherptediepteschaal heeft.

bokeh

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 9 groepen. Het heeft 1 ELD-element, 1 asferisch element en 3 UHR-elementen. Het diafragma bestaat uit 9 bladen, waardoor de diafragmaopening zeker op F0.95 mooi rond zou moeten zijn. Dat zou ook moeten zorgen voor een fraai bokeh. Het objectief heeft uiteraard geen beeldstabilisatie en is ook niet extra afgedicht tegen stof of vocht. Voor een mechanisch objectief vinden we dat ook minder van belang, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Scherpstelling

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO heeft geen autofocus. Het is een puur mechanisch objectief zonder enige koppeling. Op volle opening zal handmatig scherpstellen niet zo’n probleem zijn, dankzij de geringe scherptediepte waardoor heel duidelijk te zien is wat scherp is en wat niet.

focus breathing

De kortste scherptstelafstand is 35cm. Dat is voor een standaardobjectief redelijk en zorgt ervoor dat je voor portretten en close-ups voldoende dichtbij kan komen. Het objectief is ontworpen om weinig last te hebben van focus breathing. Je krijgt dus niet het gevoel dat het objectief zoomt als je de scherpte verlegt. Voor fotografie is dat niet zo van belang, maar voor filmen wel.

Beeldkwaliteit

Als we kijken naar de MTF grafiek van de Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO, dan zien we een hoge scherpte in het centrum en een vrijwel verwaarloosbaar verloop naar de hoeken en de randen. De grafiek vermeldt niet of deze waardes bij volle opening zijn gemeten, zoals gebruikelijk is. Als dat het geval is, dan presteert dit objectief al op F0.95 heel goed en verwachten we bij diafragmeren uitstekende scores. We hopen dit objectief dan ook snel in ons test lab te hebben om te kijken of het in de praktijk ook zo goed is.

 
Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO
 specificaties
  
beeldhoek (diag)46°2’
sensorformaat

APS-C / DX

min. instelafstand

35 cm

filterdiameter62mm 
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

71×83 mm

gewicht

590 gr

bajonetaansluitingFuji X, Sony E, Canon R, Nikon Z
bijzonderheden

APO-ontwerp

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs

€ 599,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO

 

Zodra we de Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO in ons test lab hebben zullen we een volledig review publiceren.

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is op voorraad bij geselecteerde dealers. De verkoopprijs is € 599,00