(P)review: Nikon Z5

De Nikon Z5 is een full frame instapmodel van Nikon. De camera is iets eenvoudiger dan de Z6 en Z7, maar toch verrassend compleet. De camera biedt alles dat je als enthousiaste fotograaf zou kunnen wensen.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z5:

VOORDELEN

Nadelen

  • Full frame
  • Dubbele kaartsleuven
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Weerbestendig
  • Webcam ready
  • Geen top-LCD
  • 1.7x crop in 4K video
  • Scherm niet draaibaar.

De Nikon Z5 is een heel compleet instapmodel

De Nikon Z5 is een nieuw ‘instap’model van Nikon, dat onder de Z7 en Z6 komt. Vaak zijn instapmodellen sterk gestripte camera’s met minder bedieningselementen en een mindere bouwkwaliteit. Voor de Z5 gaat dat niet echt op. De camera is verrassend compleet en is ook nog eens weerbestendig.

De Z5 heeft alles wat je in een camera zou wensen. Full frame 24 Mp sensor? Ja. Beeldstabilisatie in de body? Ook. Fasedetectie autofocus over het hele beeld? Aanraakgevoelig scherm, OLED zoeker, microfoon- en koptelefoonaansluiting, twee kaartsleuven, Full HD en 4K video, Time Lapse, Wifi, Bluetooth? Ja, dat heeft hij allemaal. Wat maakt dat deze camera dan onder de al bestaande modellen komt? Dat zijn vooral details. Voor de body is wat meer kunststof gebruikt en de camera heeft geen LCD-scherm op de bovenkant. Het scherm is niet draai- en kantelbaar, maar kan alleen maar kantelen. De snelheid ligt ook lager, ondanks de Expeed 6 processor die ook in de Z6 gebruikt wordt. De camera mist ook wat geavanceerde videofuncties. Voor professionals zijn dat wellicht redenen om naar een Z6 of Z7 te kijken. Voor iedereen die gewoon mooie opnames wil maken, biedt de Z5 vrijwel alles dat je zou willen hebben.

Bouw en bediening

De Nikon Z5 is ongeveer net zo groot als de Z6 en, gek genoeg, net zo zwaar. Dat is opmerkelijk omdat de Z5 een body heeft uit een magnesiumlegering en kunststof, waar de Z6 volledig uit een magnesiumlegering is gemaakt. Beide camera’s lijken ook sterk op elkaar, en dat is een goede zaak. Zo kan je ze makkelijk door elkaar gebruiken. Verschillen zijn er natuurlijk ook. De Nikon Z5 heeft geen LCD op de bovenkap, maar een traditionele keuzeknop voor de opnamestanden. Het scherm is ook anders. Het is niet draaibaar, maar wel kantelbaar.

De Z5 is Nikon’s nieuwe instapmodel. Toch is de camera volgens Nikon zeker zo weerbestendig als de Z6 en Z7 en dat is mooi. Wat ook wel bijzonder is, is dat de Z5 twee kaartsleuven heeft. Beide sleuven zijn ook nog eens geschikt voor snelle UHS-II SD kaarten. De camera heeft een koptelefoon- en microfoon-ingang en een USB-C aansluiting.

BEELDSCHERM EN ZOEKER

De Nikon Z5 heeft een OLED-zoeker met 3,69 miljoen dots en een zoekervergroting van 0,8x. Dat is een flink grote zoeker, hetzelfde als op de Z6. Het TFT-scherm is 8cm groot en heeft 1 miljoen beeldpunten. Dat is de helft van het aantal punten dat de Z6 heeft. Het kan alleen kantelen en niet draaien. Het is wel aanraakgevoelig. Bij de Z6 kan je het scherm niet gebruiken om het autofocuspunt te selecteren met de camera aan je oog. Het is de vraag of dit bij de Z5 is opgelost.

Scherpstelling

Het hybride AF-systeem heeft 273 scherpstelpunten, die vrijwel het hele beeldveld bestrijken. De camera kan gebruikmaken van oogherkenning, niet alleen van mensen, maar ook van katten en honden. Net als de Z6 heeft de Z5 een joystick voor de selectie van het autofocuspunt.

Sensor en Beeldkwaliteit

De Nikon Z5 heeft een 24 Mp sensor, net als de Z6. Het is echter niet dezelfde sensor. De Z6 heeft een BSI sensor, de Z5 niet. De Z5 is hierdoor minder snel dan de Z6, maar met 4,5 beelden per seconde nog steeds voldoende snel voor de meeste vormen van fotografie.

BEELDSTABILISATIE

Net als de Z6 en Z7 heeft de Z5 ingebouwde beeldstabilisatie. Dat maakt van de Z5 wellicht een interessantere instap in het Z-systeem dan het APS-C model, de Z50. Het betekent dat je ook met objectieven die geen VR (Vibration Reduction) hebben, met langere sluitertijden uit de hand kan fotograferen en filmen. De beeldstabilisatie zou goed moeten zijn voor een winst van 5 stops.

VIDEO

De Z5 kan filmen in 4K en Full HD, zoals tegenwoordig eigenlijk onontkoombaar is. In Full HD gebruikt de camera de volledige breedte van de sensor. In 4K krijg je te maken met een 1.7 crop.  Of dat nadelig is, hangt natuurlijk af van wat je wilt filmen. Maar voor vloggen betekent het dat je met een standaardzoom in 4K wat tekort komt. In 4K kan je filmen in 24, 25 en 30 beelden per seconde. In Full HD is er ook de mogelijkheid om te filmen met 60 beelden per seconde. De camera heeft zowel een microfoon- als koptelefoon ingang. De camera is ook ‘webcam’ready. Dat wil zeggen dat je hem via de USB-C poort direct op een computer kan aansluiten en als webcam kan gebruiken. Dat bespaart de aanschaf van een aparte HDMI-capture kaart.

Nikon Z5 IN DE PRAKTIJK

We hopen de Nikon Z5 snel in ons testlab te hebben. Een volledige review volgt binnenkort.

 Nikon Z5
 specificaties
  
sensorFull frame, 24 Mp
video3840×2160 24/25/30p Full HD tot 60bps
ISO100-51.200 (50-102.400 exp)
max. seriesnelheid4,5 bps C-AF 
opslagmedia

2x UHS-II SD/SDHC/SDXC

capaciteit accu470 opnamen
afmetingen134x101x70 mm
gewicht (incl accu)675 g
verkoopprijs€ 1599,- (body)
importeurwww.nikon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z5

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

De Nikon Z5 zal binnenkort beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is € 1899,00 inclusief de nieuwe, supercompacte Nikkor 24-50mm kitzoom.