Preview: Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6

Panasonic komt met een unieke standaardzoom: de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6. Aan de telekant biedt hij 10mm minder dan de gangbare 24-70mm zoom. Aan de groothoekkant biedt hij 4mm meer. En dat in een superlichte verpakking. 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6:

VOORDELEN

Nadelen

  • Bijzonder licht
  • Klein
  • Uniek bereik
  • AF-MF schakelaar
  • Vocht- en vriesbestendig
  • Niet heel lichtsterk

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is een ideale reis- en reportagezoom

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is een bijzonder zoomobjectief. Kijk je naar de lichtsterkte, dan lijkt dit een doodgewone budget instapzoom. Maar let even op het zoombereik: 20-60mm. Ja, de telekant is wat korter dan bij de gangbare 24-70mm zooms. Maar aan de groothoekkant biedt dit objectief 4mm meer. En dat is voor groothoeken veel. Er zijn verder geen standaardzooms die een 20mm groothoek bieden. Er zijn ook geen groothoekzooms die doorgaan tot 60mm. Dit objectief kan je dus prima gebruiken voor landschappen en interieuropnames op de groothoekstand en zonder te wisselen zoom je zo in voor omgevingsportretten. Wie met deze specificaties verwacht dat het wel een groot en zwaar objectief met een forse frontlens zal zijn, staat een verrassing te wachten. Dit is de lichtste Lumix S zoom tot nu toe. Het is ook nog eens lekker compact en kan gewoon van schroeffilters gebruik maken. Het is hierdoor een van de meest aantrekkelijke zoomobjectieven om een hele dag mee over straat te lopen of om mee op reis te gaan. Een Lumix S camera zal met dit objectief beduidend lichter aanvoelen.

Natuurlijk moet je wat concessies doen als je een objectief klein en licht wil maken. In dit geval gaat dat ten koste van de lichtsterkte. Een aanvangsopening van f/3.5 op 20mm is niet eens zo slecht, maar f/5.6 op 60mm is niet heel lichtsterk. In dat opzicht is dit echt een ander objectief dan de enige andere groothoek tot standaardzoom waarmee je deze kan vergelijken. Dat is toevallig ook een Panasonic: de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH. Omgerekend naar full frame is dat een 20-50mm met een vaste lichtsterkte van f/1.7 over het hele bereik. Maar dat is wel een stuk groter en zwaarder objectief dat voor een veel kleinere sensor is gemaakt. Wie graag portretten maakt met weinig scherptediepte doet er goed aan deze zoom aan te vullen met een lichtsterke 85mm. 

Bouw

De afmetingen van de Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 zijn heel bescheiden. Met een lengte van 87mm en een diameter van 77mm is dit een klein objectief. Het is ook nog eens buitengewoon licht: 350g. Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 9 groepen. 2 van die elementen zijn asferisch en 3 zijn gemaakt van ED glas. De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is stof- en spatwaterbestendig en bestand tegen temperaturen tot -10 graden Celsius. Een fluorcoating op het voorste element stoot water en olie af en voorkomt dat deze stoffen zich hechten aan de lens. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is een hele gangbare 67mm.

Autofocus

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 heeft een stappenmotor. Die zijn erg stil en nauwkeurig. Panasonic claimt dat de autofocus voor video heel vloeiend is en dat het objectief een extra correctie heeft om focus breathing tegen te gaan. Focus breathing is een verschijnsel waarbij de afbeeldingsmaatstaf verandert als je de scherpte verlegt. Het lijkt dan alsof je in- of uitzoomt terwijl je enkel de scherpte van het ene naar het andere onderwerp verlegt. In video is dat hinderlijk. Panasonic is een pionier op het gebied van hybride camera’s en dat blijkt ook maar weer uit de aandacht voor dit soort details.

Een andere bijzondere eigenschap van dit objectief is dat je er heel dichtbij mee kan scherpstellen, tot 15cm vanaf de sensor. Dat levert een vergroting op van maar liefst 0,43x. Dat is ideaal voor het vastleggen van hele kleine details.

Beeldkwaliteit

Het objectief hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben. 

Conclusie test Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 zal waarschijnlijk ergens deze zomer beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is € 669,00.