(P)review: Samyang AF 24mm F1.8 FE – astrospecialist

De Samyang AF 24mm F1.8 FE is een lichtsterke groothoek die volgens Samyang speciaal is ontworpen voor astrofotografie. Dat zou moeten betekenen dat het objectief al op volle opening een hoge scherpte in de hoeken haalt. Dat is natuurlijk niet alleen een voordeel voor astrofotografie, maar voor alle opnames die je F1.8 maakt. De nieuwe Samyang heeft ook nog een LED die helpt bij de scherpstelling. Dat hebben we nog niet eerder gezien.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Samyang AF 24mm F1.8 FE:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht

  • Weerbestendig

  • LED-hulp voor scherpstelling

  • Programmeerbare knop

De nieuwe Samyang AF 24mm F1.8 FE is speciaal ontworpen voor astrofotografie. En dat is niet alleen fijn voor astrofotografen...

Introductie

De nieuwe Samyang AF 24mm F1.8 FE is inmiddels het vierde objectief in Samyang’s ‘tiny but mighty’ serie met een lichtsterkte van F1.8. Eerdere objectieven in deze serie zijn de Samyang AF 35mm F1.8 FE, de Samyang AF 45mm F1.8 FE en de Samyang AF 75mm F1.8 FE. Kenmerkend van al deze objectieven is dat ze relatief klein en vooral ook erg licht zijn. De Samyang AF 24mm F1.8 FE weegt maar 230 gram. Dat is weliswaar zo’n 60 gram meer dan bijvoorbeeld de nieuwe Sony FE 24mm F2.8 G, maar deze Samyang is dan ook meer dan een volle stop lichtsterker.

Evolutie

In de objectieven van Samyang zie je ook duidelijk een evolutie. Op deze serie objectieven introduceerde Samyang voor het eerst de keuzeschakelaar waarmee de functie van de scherpstelring gewijzigd kan worden. Op het gebied van autofocus worden ze steeds beter en naderen ze de prestaties van Sony objectieven en de Samyang AF 35mm F1.8 FE was de eerste Samyang die volledig weerbestendig was, met pakkingen zowel in het objectief als op de bajonet. De Samyang AF 24mm F1.8 FE beschikt hier allemaal ook over en voegt daar nog iets aan toe: een programmeerbare focus-hold knop en een LED waardoor het objectief direct op een vooraf ingestelde afstand instelt. Dat kan oneindig zijn, maar een andere afstand is ook mogelijk.

Astrospecialist

De mogelijkheid om het objectief zichzelf direct op oneindig in te laten stellen, is heel handig voor astrofotografen. Die werken in het donker, wat op zichzelf al een uitdaging is, en moeten scherpstellen op hele kleine lichtpuntjes die op hele grote afstand staan. Een bijkomend probleem bij astrofotografie is dat veel camera’s met AF-objectieven meestal weer helemaal opnieuw moeten worden scherpgesteld als je de camera even uit hebt gezet om bijvoorbeeld de accu te sparen. Met de nieuwe Samyang AF 24mm F1.8 FE is het dus heel eenvoudig om het objectief meteen weer op oneindig in te stellen. Een andere vereiste voor objectieven voor astrofotografie is dat ze kleine lichtpunten tot in de hoeken van het beeld zonder vervorming of chromatische aberratie weergeven. En dat natuurlijk liefst op volle opening, omdat je dan je sluitertijden nog kort genoeg kan houden om bewegingsonscherpte van de sterren te voorkomen. Dat stelt hoge eisen aan de beeldkwaliteit van het objectief en dat maakt natuurlijk heel nieuwsgierig naar de optische prestaties van de nieuwe Samyang AF 24mm F1.8 FE.

Bouw

De Samyang AF 24mm F1.8 FE heeft de inmiddels bekende vormgeving en bouwwijze van de overige ‘Tiny but mighty’ objectieven van Samyang. De body is grotendeels van kunststof, wat voor een deel zorgt voor het lage gewicht. Het is een slank en glad objectief met een acceptabele filtermaat van 58mm. Die is hetzelfde als van de 35mm F1.8 en de 75mm F1.8, wat wisselen makkelijk maakt. Net als de AF 35mm F1.8 FE is deze Samyang AF 24mm F1.8 FE voorzien van pakkingen in het objectief en op de achterzijde van de bajonet om het weerbestendig te maken. Voor fotografen die veel buiten zijn met dit objectief is dat goed nieuws.

Het objectief heeft aan de voorzijde de karakteristieke rode ring van Samyang, met een redelijk brede scherpstelring daar direct achter. Die scherpstelring stuurt natuurlijk niet direct de motor of de lenselementen aan, maar communiceert enkel met de camera. De Samyang AF 24mm F1.8 FE heeft geen diafragmaring, maar wel een programmeerbare schakelaar, waardoor de scherpstelring een andere functie kan krijgen wanneer je gebruik maakt van de autofocus van de camera. Op dit moment kan de scherpstelring hierdoor worden gewijzigd in een traploos instelbare diafragmaring. Meer functies komen in de toekomst beschikbaar volgens Samyang en zullen met de Samyang Lens Station kunnen worden geprogrammeerd.

De optische constructie van de Samyang AF 24mm F1.8 FE bestaat uit 11 lenselementen in 8 groepen. Twee lenselementen zijn asferisch, twee zijn gemaakt van ED-glas en drie zijn gemaakt van HR-glas. Dat moet natuurlijk allemaal zorgen voor de gewenste hoge beeldkwaliteit bij volle opening. Het diafragma heeft 9 lamellen voor een ronde lensopening op F1.8.

Scherpstelling

Samyang heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op autofocusgebied. Waar de objectieven enkele jaren terug qua scherpstelling nog wat traag waren en soms ook niet volledig betrouwbaar, zijn de nieuwste objectieven zowel sneller als trefzekerder. De Samyang AF 24mm F1.8 FE  heeft een nieuwe STM (stepping motor) en we hopen dat dit ook het geval is bij deze nieuwe AF 24mm F1.8 FE. Het objectief heeft in ieder geval een primeur waar het gaat om de scherpstelling, en dat is de LED die aan kan geven of het objectief op oneindig staat ingesteld.

Voor astrofotografen kan dat bijzonder handig zijn, omdat scherpstellen op de sterren in je zoeker niet altijd even makkelijk is en omdat het objectief zoals zoveel moderne AF-objectieven geen ingegraveerde scherpstelaanduidingen heeft op het objectief. Het werkt in combinatie met de focus-hold knop. Hou die ingedrukt terwijl je de camera aanzet, en het objectief stelt automatisch in op oneindig. Zodra de LED groen licht geeft, weet je dat je goed zit. Andere waardes dan oneindig kunnen ook aan de focus hold knop worden toegekend. Voor landschapsfotografie zou dit bijvoorbeeld het hyperfocaal punt voor dit objectief kunnen zijn. Dit is natuurlijk een functie die we graag zullen testen zodra we het objectief hebben.

Dichtbij

De Samyang AF 24mm F1.8 FE heeft een kortste instelafstand van 19 centimeter en een maximale vergrotingsmaatstaf van 0,21x. Voor een 24mm groothoek is dit redelijk, maar het kan natuurlijk niet op tegen de 0,5x vergrotingsmaatstaf van de (minder lichtsterke) Tamron 24mm F2.8 Di III OSD.

Beeldkwaliteit

De voorbeeldfoto’s die we tot nu toe aangeleverd hebben gekregen laten op volle opening inderdaad minimale lensfouten zien in de hoeken en een goede scherpte over het hele beeldveld. Wel is hier en daar een spoortje chromatische aberratie zichtbaar. Uiteraard  hopen we snel een exemplaar in ons testlab te hebben om ons eigen oordeel te kunnen vormen en we zullen dan een volledige review publiceren.

 Samyang AF 24mm F1.8 FE
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

83°7’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand19 cm
filterdiameter58mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisator
afmetingen (dxl)65×72 mm
gewicht230 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenLED voor scherpstelling
importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs€ 499,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Samyang AF 24mm F1.8 FE op Sony A7R III

Zodra we de Samyang AF 24mm F1.8 FE in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Samyang AF 24mm F1.8 FE zal begin of half mei beschikbaar zijn in de Benelux via de erkende Samyang dealers. De adviesverkoopprijs bedraagt € 499,99 inclusief btw.