Preview: Samyang AF 75mm f/1.8 FE

Samyang komt met een nieuwe, korte tele voor het Sony systeem. Het is de Samyang AF 75mm f/1.8 FE. Opvallende kenmerken van het objectief zijn het lage gewicht en de compacte afmetingen. Ook de prijs is scherp.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Samyang AF 75mm f/1.8 FE:

VOORDELEN

Nadelen

  • Licht
  • Klein
  • Scherpe prijs
  • Custom knop
  • Geen extra weersbestendigheid

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is een ideaal portretobjectief voor grammenjagers.

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE  is een kort teleobjectief. Dit soort objectieven zijn heel populair omdat ze ideaal zijn voor portretfotografie. Geen wonder dus dat er al veel keus is aan korte tele’s voor het Sony systeem. De Samyang moet de concurrentie aangaan met onder andere Sony’s eigen, formidabele 85mm f/1.8 FE. De Samyang heeft gelukkig een aantal eigenschappen die hem onderscheiden van andere aanbieders in dit segment. De belangrijkste daarvan zijn wellicht het lage gewicht en de compacte afmetingen. Kies je voor het Sony E systeem omdat de camera’s zo lekker compact zijn, dan wil je natuurlijk ook graag compacte objectieven. En dan kom je al snel uit bij Samyang. De eerder uitgebrachte Samyang AF 24mm f/2.8 FE en Samyang AF 35mm f/2.8 FE zijn echte pancakes van rond de 100 gram. De Samyang AF 45mm f/1.8 FE en de Samyang AF 18mm f/2.8 zijn iets groter, maar horen ook tot de kleinste en lichtste in hun klasse.De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is beduidend kleiner en lichter dan de Sony 85mm f/1.8 FE, die zelf ook al niet heel groot of zwaar is.

Verder heeft de Samyang AF 75mm f/1.8 FE een brandpunt dat iets korter is dan gebruikelijk. De meeste korte tele’s zijn 85mm of 90mm. 75mm was een brandpunt dat met name op analoge meetzoekercamera’s populair was. Die tijd ligt alweer ver achter ons, maar het is mooi om te zien dat dit brandpunt weer terug is. Het geeft niet iets meer keus. En ook niet onbelangrijk is de prijs, die ruim onder die van de Sony ligt. En daarmee is het ook een van de goedkoopste korte tele’s met autofocus.

Bijzonder is dat  het objectief ondanks de lage prijs toch een extra heeft dat je meestal alleen aantreft op duurdere objectieven: een programmeerbare knop. Hiermee kan de scherpstelring gebruikt worden voor bijvoorbeeld het instellen van het diafragma of het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Je kan dit programmeren via de als Samyang Lens Station, dat als accessoire verkrijgbaar is.

Bouw

Dat lage gewicht van de Samyang AF 75mm f/1.8 FE komt niet doordat er bezuinigd is op het glas. Het optisch ontwerp bestaat uit 10 elementen in 9 groepen. Twee van die elementen zijn van ED-glas en drie elementen zijn gemaakt van glas met een hoge brekingsindex. Voor een korte tele is dat best een complex ontwerp.

Waar het lage gewicht van maar 230 gram wel vandaan komt is het gebruik van kunststof voor de behuizing. Veelal wordt dat gezien als kwalitatief minderwaardig dan metaal, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Goede kunststoffen kunnen minder krasgevoelig en vormvaster zijn dan metalen en hebben als bijkomend voordeel dat ze minder koud aanvoelen bij lage temperaturen. Het objectief is 69mm lang en heeft een diameter van 65mm.  Dat is 13mm korter en 13mm minder ‘dik’ dan de Sony, die met 371 gram ook nog eens 140 gram zwaarder is dan de Samyang. De filtermaat is 58mm en het objectief heeft een negenbladig diafragma. Een minpuntje is dat de Samyang niet extra weerbestendig is en geen pakking heeft aan de achterzijde.

Autofocus

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE heeft een STM motor, een stepping motor. Die zorgen voor een nauwkeurige en vrijwel geluidloze scherpstelling. De kortste instelafstand is 0,69m en de maximale vergrotingsmaatstaf is hiermee 0,13x. Dat is bij lange na niet genoeg voor macro, maar voldoende voor redelijk close up portretten.

 

Beeldkwaliteit

Het objectief hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben. Op basis van de door Samyang gepubliceerde MTF curves, kunnen we in ieder geval een hoge centrumscherpte verwachten, met een verloop naar de hoeken bij opnames op volle opening. 

 

Conclusie test Samyang AF 75mm f/1.8 FE

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is dit voorjaar verkrijgbaar  en de introductieprijs is € 429,00