Preview: Sony FE 12-24mm F2.8 GM

Sony heeft een nieuwe, extreme groothoekzoom aangekondigd: de Sony FE 12-24mm F2.8 GM. Door de hoge lichtsterkte is dit objectief extra geschikt voor available light fotografie, (indoor) sport en nachtopnames. 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Sony FE 12-24mm F2.8 GM :

VOORDELEN

Nadelen

  • extreem groothoekig
  • f/2.8 over hele bereik
  • degelijk gebouwd
  • weerbestendig
  • groot
  • bolle frontlens
  • geen schroeffilters mogelijk
  • stevige prijs

De Sony FE 12-24mm F2.8 GM is de ultieme groothoekzoom voor veeleisende Sony-fotografen

De Sony FE 12-24mm F2.8 GM (G Master) is een professionele zoom met een extreem groothoekbereik. Het is zelfs het meest groothoekige objectief met een lichtsterkte van f/2.8. Met de komst van dit objectief kunnen Sony fotografen nu werken op f/2.8 vanaf 12mm tot 200mm. Het is echter niet de eerste groothoekzoom van Sony met dit bereik voor het E-systeem. Er is namelijk al de Sony FE 12-24mm F4 GM. Die is kleiner, bijna driehonderd gram lichter en een stop minder lichtsterk. Dat is een populair objectief onder fotografen die graag landschap of architectuur fotograferen, waar het diafragma eerder op f/8 of f/11 zal staan dan op f/4. Maar er zijn toepassingen waar je best wat meer lichtsterkte voor kan gebruiken. 

Indoorsporten bijvoorbeeld, waar je bij weinig licht met snelle sluitertijden moet werken. Astrofotografie en nacht- en avondopnames met een lage ISO-waardes om de hoogste scherpte uit je camera te halen. En soms is het ook mooi om, ondanks de extreme scherptediepte die je met een 12mm krijgt, toch iets van onscherpte in de voor- of achtergrond te krijgen. En dan is f/2.8 toch net iets handiger dan f/4.

Voor al dit soort toepassingen is de Sony FE 12-24mm F2.8 GM een betere keus dan de Sony FE 12-24mm F4 GM.  Dat de GM-versie door die extra mogelijkheden groter, zwaarder en duurder is, zal waarschijnlijk niemand verbazen. Dit objectief valt ook in de GM-serie, waar de f/4 versie een ‘G’ is. Dat houdt in dat de Sony FE 12-24mm F2.8 GM net even een slag beter is qua bouwkwaliteit, scherpstelling en optische kwaliteit.

Bouw

De FE 12-24mm F2.8 GM weegt 847 gram, heeft een diameter van 93mm en is 137mm lang.  Het optisch ontwerp bevat drie XA- (extreem asferische) elementen en een extra asferisch element, drie ED (Extra Low Disporsion) elementen en twee Super ED elementen. Dit moet allemaal zorgen voor een hoge beeldkwaliteit met weinig lensfouten. Voor dit objectief heeft Sony ook voor het eerst de nieuwe Nano AR Coating  II gebruikt. Deze coating heeft volgens Sony het voordeel dat deze beter is op extreem gekromde glasoppervlakken.

De FE 12-24mm F2.8 GM heeft dezelfde opbouw als zijn minder lichtsterke stalgenoot, met een grote bolle frontlens aan de voorzijde. Hierdoor is het gebruik van schroeffilters niet mogelijk en met een doorsnede van 93mm zal het even wachten zijn op filterhouders waarmee je vlakke 150mm filters kan gebruiken. De frontlens is voorzien van een  fluorinecoating om het oppervlak stof, vocht en vetvrij te houden. Het hele objectief is weersbestendig.

Aan de achterzijde heeft het objectief wel de mogelijkheid om vlakke gelfilters in een filterhouder te plaatsen. De Sony FE 12-24mm F2.8 GM heeft een diafragma dat bestaat uit 9 bladen en twee knoppen aan de buitenzijde: een Focus Hold knop en een schakelaar om te wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling.

Autofocus

De Sony FE 12-24mm F2.8 GM heeft maar liefst vier lineaire XD (extreme dynamic) motoren. Die hoeveelheid heeft te maken met de zwevende lenselementen waardoor de motoren twee aan twee werken om de twee verschillende focusgroepen snel te kunnen verplaatsen. Het systeem moet hierdoor optimaal stil en trillingvrij werken.  Die zwevende lenselementen zijn er om behoud van de beeldkwaliteit te waarborgen tot aan de kortste instelafstand van 28cm.  

Een ander voordeel van de interne scherpstelling is dat het objectief tijdens het scherpstellen niet langer wordt en de balans behouden blijft. Dat is prettig voor bijvoorbeeld filmers die met dit objectief op een gimbal willen werken. Schakel je over naar handmatige scherpstelling, dan is de reageert de scherpstelling vrijwel lineair op het verdraaien van de scherpstelring.  Sony noemt het Lineair Response MF en ook dat is een groot voordeel voor filmers, en wellicht ook voor veel fotografen.

Beeldkwaliteit

Het objectief hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben.

 

 Sony FE 12-24mm F2.8 GM
 specificaties
  
beeldhoek122° – 84°
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand28 cm
filterdiametergeen
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
lengte137 mm
gewicht847 gr
bajonetaansluitingSony E
bijzonderhedenF2.8 over het hele bereik
importeurSony.nl
verkoopprijs€ 3300,00
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 12-24mm F2.8 GM

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

De Sony 12-24mm F2.8 GM  zal vanaf augustus beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is € 3300,00