(P)review: Sony FE 50mm F2.5 G

De Sony FE 50mm F2.5 G is een nieuw standaardobjectief voor Sony full frame camera’s. Het is een van de drie nieuwe compacte G-objectieven van Sony, samen met de Sony FE 40mm F2.5 G en de Sony FE 24mm F2.8 G. Het is compact en licht, maar niet lichtsterk. Maar het is wel een G-objectief. Dat betekent dat het extra voorzieningen heeft als een diafragmaring en een AF/MF schakelaar en dat het ook optisch goed moet presteren.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Sony FE 24mm F2.8 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Heel compact

  • Diafragmaring

  • AF/MF schakelaar

  • Focus Hold knop

  • Snelle AF

  • Niet lichtsterk

  • Stevige prijs voor deze lichtsterkte

De Sony FE 50mm F2.5 G is licht en klein en hierdoor ideaal voor een compacte camera als de Sony A7C of voor gebruik op een gimbal.

Introductie

Sony heeft het afgelopen jaar vooral veel goede en lichtsterke G- en GM objectieven geïntroduceerd. Twee recente voorbeelden hiervan zijn de Sony FE 20mm F1.8 G  en de Sony FE 50mm F1.2 GM . Min of meer onverwacht komt Sony nu met een serie objectieven met een lage lichtsterkte. Het zijn de Sony FE 24mm F2.8 G, de FE Sony 40mm F2.5 G en de Sony FE 50mm F2.5 G. De objectieven zijn mogelijk het antwoord op de compacte Sigma DG DN objectieven als de Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary  en de Samyang AF 45mm F1.8 FE.. Ze zijn bedoeld voor fotografen die een goede beeldkwaliteit zoeken in een kleine verpakking.

G-lens

 

Sony heeft al twee compacte en betaalbare 50mm objectieven voor full frame. Dat zijn de Sony FE 50mm F1.8  en de Sony FE 50mm F2.8 Macro . Dat zijn echter geen G-modellen. De Sony FE 50mm F2.5 G is dat wel. Ondanks de kleine afmetingen is Sony er in geslaagd de nieuwe, compacte G-objectieven te voorzien van een diafragmaring, een AF/MF schakelaar en een knop om de scherpstelling te vergrendelen. Dat gaat iets ten koste van de breedte van de scherpstelring, maar de toevoegingen zijn heel welkom. De diafragmaring is een uitkomst voor fotografen die werken met een een Sony A7C  .Die camera beschikt namelijk niet over een voorste instelwiel. Een diafragma-instelling op het objectief lost dat gemis op en zorgt ervoor dat je probleem op M de belichting kan regelen.

Fijn voor film

De nieuwe objectieven zijn ook prima geschikt om mee te filmen. De diafragmaring kan namelijk klikloos worden gemaakt. Filmers kunnen hierdoor traploos, tijdens de opname, de belichting aanpassen. Omdat de drie nieuwe objectieven vrijwel even groot en zwaar zijn, kan je ze ook makkelijk verwisselen op een gimbal zonder dat de gimbal opnieuw gebalanceerd moet worden.

Bouw

De Sony FE 50mm F2.5 G is compact. De lengte is 45 mm en de diameter is 68mm. Het is ook licht, met een gewicht van 174 gram. Dat is bijna net zo licht als de de Samyang AF 45mm F1.8 FE. Die is een stop lichtsterker, maar heeft niet de extra mogelijkheden van de G-objectieven en de Samyangs zijn op het gebied van bouwkwaliteit niet te vergelijken met de Sony G-serie. De Sony FE 50mm F2.5 G heeft aan de voorzijde een smalle scherpstelring met vrijwel direct daarachter een nog smallere diafragmaring. Die ringen zijn zo smal omdat er Sony daarachter nog ruimte heeft gecreëerd voor een AF/MF schakelaar, een Focus Hold knop en een knop om de diafragmaring klikloos te maken.

De Sony FE 50mm F2.5 G is weerbestendig en heeft een pakking aan de achterzijde. Ook dit is een verschil met de goedkopere, niet-G objectieven van Sony en maakt deze objectieven tot een betere keuze op de nieuwere, goed weerbestendige body’s van Sony. Het optisch ontwerp van de Sony FE 50mm F2.5 G bestaat uit 9 elementen. Twee daarvan zijn asferisch en een element is gemaakt van glas met een speciale brekingsindex.  Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen en de filtermaat is 49mm. Het objectief wordt geleverd met een bijzondere zonnekap die iets naar binnen loopt aan het uiteinde. Hierdoor kunnen ook op de zonnekap 49mm filters worden geschroefd.

Scherpstelling

watch

Voor de autofocus maakt de Sony FE 50mm F2.5 G gebruik van een dubbele, lineaire motor. Zeker op de nieuwste Sony modellen met Real-time tracking is een snelle scherpstelling noodzakelijk om optimaal van dit systeem gebruik te kunnen maken. Hopelijk levert de Sony op dit punt goede prestaties. De Sony FE 50mm F2.8 Macro, die qua lichtsterkte vergelijkbaar is met de Sony FE 50mm F2.5 G en die optisch goed presteert, is namelijk niet heel snel op dit punt. Voor handmatige scherpstelling beschikt de Sony FE 50mm F2.5 G over een scherpstelring en een AF/MF schakelaar. Hierdoor kan je makkelijk omschakelen. De kortste instelafstand is 35 cm met autofocus en 31 cm als je handmatig scherpstelt.

Beeldkwaliteit

We hebben het objectief nog niet in de praktijk kunnen proberen. Zodra dat het geval is, zullen we een volledige review publiceren. Tot dan moeten we afgaan op de MTF-curves, hier bij 10 en 30 lijnenparen per millimeter en bij volle opening en F8. De MTF-grafieken zien er op volle opening goed uit en bijna perfect na een paar stops diafragmeren.

 

Sony FE 50mm F2.5 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)47°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand

35 cm AF/ 31cm MF

filterdiameter49mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)68×45 mm
gewicht174 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenklikloos diafragma
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 700,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 50mm F2.5  op Sony a7R III

Zodra we de Sony FE 50mm F2.5 G in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Sony FE 50mm F2.5 G  wordt in april 2021 leverbaar en de verkoopprijs is € 700,00