(P)review: Samyang AF 12mm F2 E

De Samyang AF 12mm F2 E is Samyangs eerste objectief voor APS-C met autofocus. Je mag dit objectief zien als de autofocus uitvoering van de Samyang 12mm F2.0 NCS CS. Optisch liet dat objectief niet veel te wensen over, maar de toevoeging van autofocus maakt dit objectief nog wel veelzijdiger.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Samyang AF 12mm F2 E:

VOORDELEN

NADELEN

  • APS-C groothoek met goede lichtsterkte

  • Elektronisch gekoppeld

  • Autofocus

  • Compact en licht

  • Scherp geprijsd

  • Geen beeldstabilisatie

  • Geen diafragmaring

  • Voorlopig alleen voor Sony E-vatting 

Met autofocus is de Samyang AF 12mm F2 E weer helemaal bij de tijd.

Introductie

Samyang komt met een nieuwe 12mm groothoek voor Sony APS-C camera’s. Samyang heeft al jaren een 12mm F2.0 voor APS-C camera’s. Het is de volledig mechanische Samyang 12mm F2.0 NCS SC. Dat objectief is optisch goed en twee stops lichtsterker dan de Sony E 10-18mm F4 OSS. Het is ook nog eens beduidend goedkoper. Geen wonder dat dat objectief, dat op niet-Europese markten ook als Rokinon word verkocht, populair is. De nieuwe Samyang AF 12mm F2 E behoudt alle goede eigenschappen van de oude 12mm, maar voegt er twee aan toe: autofocus en elektronische koppeling. Hierdoor zou de nieuwe 12mm volledig gebruik moeten kunnen maken van alle moderne autofocusfuncties van Sony APS-C camera’s zoals Face en Eye-AF en Real-time tracking.

Breed inzetbaar

Het objectief is tot nog toe alleen aangekondigd in een versie voor Sony camera’s. Een ongekoppelde bajonet is gemakkelijk uitwisselbaar, maar dat geldt niet voor de algoritmes voor de autofocus. Door de toevoeging van autofocus is dit objectief heel breed inzetbaar. De mechanische versie was al heel goed was voor landschapsfotografie en astrofotografie. Dat laatste komt door de hoge lichtsterkte, waardoor bij astrofotografie de sluitertijden kort kunnen blijven en de gevoeligheid van de camera laag.

Dat blijft natuurlijk zo in de Samyang AF 12mm F2 E. Maar dankzij de autofocus kan je dit objectief nu ook heel goed gebruiken voor snelle reportagefotografie en video.  Met dit nieuwe objectief en de komst van de nieuwe Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD valt er voor Sony APS-C gebruikers weer echt wat te kiezen op groothoekgebied. De Tamron is een stop lichtsterker dan Sony’s eigen 10-18mm F4, maar wel zo’n twee keer zo duur dan de Samyang AF 12mm F2 E. Die heeft in de uiterste groothoekstand nauwelijks minder groothoek dan de Tamron, is kleiner en lichter en bovenal een stop lichtsterker, maar heeft natuurlijk niet de flexibiliteit van de zoom.

Bouw Samyang AF 12mm F2 E

pack shot

De Samyang AF 12mm F2 E heeft een veel modernere vormgeving dan de oudere Samyang 12mm F2.0 NCS CS. Het is even lang, maar 2,5mm minder dik en 32 gram lichter in Sony-vatting.  Dat lagere gewicht is overigens niet het gevolg van het gebruik van meer kunststof in de behuizing. Die is namelijk nog steeds van metaal. Ook de filtermaat is iets geslonken, van 67mm naar 62mm. Het is dus compacter en lichter. De Samyang AF 12mm F2 E heeft ook iets minder bedieningselementen. Het heeft namelijk enkel een brede scherpstelring met een diamantvormig patroon. Een grappig designelement is de ‘verborgen’ rode ring rond het objectief. Die zie je wel schuin van voren, maar niet van de zijkant. Een diafragmaring, die wel aanwezig is op zijn voorganger, ontbreekt. Dat lijkt geen probleem omdat het diafragma dankzij de elektronische koppeling door de camera kan worden aangestuurd. De Sony APS-C camera’s missen echter een voorste instelwiel dat daar meestal voor wordt gebruikt. En een diafragmaring op het objectief had dat gemis op kunnen vangen.

Weerbestendig

illustratie

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 10 groepen, met 1 hybride asferisch, 1 asferisch en 3 ED elementen. Dit lijkt dezelfde opbouw als bij de mechanische 12mm F2.0, al claimt Samyang dat het een nieuw ontwerp is. Wat zeker nieuw is, is dat het objectief een drietal pakkingen heeft om vocht en stof buiten te houden. Voor een puur mechanisch objectief was dat niet heel erg belangrijk, maar voor een uitvoering met de nodige elektronica en een AF-motor is dat wel heel prettig. Ook heeft de Samyang AF 12mm F2 E een beschermglas aan de achterzijde. De Samyang AF 12mm F2 E  is voorzien van een nieuwe UMC (Ultra Multi Coating) die de SNC (Super Nano Coating) van zijn voorganger vervangt. Het diafragma heeft 7 lamellen en het objectief wordt geleverd met een tulpvormige, afneembare zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de Samyang AF 12mm F2 E gebruik van een lineaire STM stappenmotor. Die zijn heel stil en over het algemeen ook vrij snel. Zeker op een groothoekobjectief, dat niet zo’n grote slag hoeft te maken, verwachten we een snelle autofocus. We zijn benieuwd of dit objectief ook goed werkt met de meest geavanceerde AF-functies van Sony zoals Real-time tracking.

Close up

De kortste instelafstand van dit objectief is 19cm en de afmetingsmaatstaf die dat oplevert is 0,09x. Verwacht dus geen macro-opnames met dit objectief, maar voor close ups met een behoorlijke achtergrondonscherpte is dit wel voldoende.

Beeldkwaliteit Samyang AF 12mm F2 E

De MTF-grafiek laat een goede scherpte in het centrum zien, met – bij volle opening – een behoorlijk verloop aan de hoeken, zeker voor de fijne details. Op volle opening valt dat natuurlijk wel te verwachten voor een extreme groothoek. Wat de MTF curve niet laat zien en waar we natuurlijk heel benieuwd naar zijn, is hoe snel en hoe veel de hoeken bijtrekken wanneer we een of meer stops diafragmeren. Zodra we een exemplaar van de Samyang AF 12mm F2 E in ons testlab hebben, zullen we dit natuurlijk testen en een volledige review publiceren.

 

Samyang AF 12mm F2 E

 specificaties
  
beeldhoek (diag)99°1’
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand19 cm
filterdiameter62mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)70×59 mm
gewicht213 gr
bajonetaansluitingSony E
bijzonderhedenAF
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 399,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

 

Conclusie testSamyang AF 12mm F2 E  op Sony A6600

Zodra we een Samyang AF 12mm F2 E in ons test lab hebben zullen we een volledige review van dit objectief publiceren.

De Samyang AF 12mm F2 E zal begin/half mei beschikbaar zijn in de Benelux via de erkende Samyang dealers. De adviesverkoopprijs bedraagt € 399,99 inclusief btw.